Vlada da subvencioniše rad Instituta

Dodajte komentar

Nakon prošlonedjeljnog sastanka delegacije Opštine, predstavnika akcionara, Sindikata i menadžmenta Instituta Igalo, na kojem je zaključeno da se po pitanju statusa ove zdravstvene ustanov urgentno mora održati sastanak u Vladi, tako da je iz lokalne uprave upućen dopis za razgovor sa premijerom, ministrima zdravlja i prosvjete.

Stevan Katić, predsjednik Opštine, saopštio je da će predložiti Vladi da iz državnog budžeta, kroz subvencije, obezbijedi finansije kako bi Institut “Dr Simo Milošević” mogao nesmetano da funkcioniše, jer je riječ o kompaniji čiji je država većinski vlasnik.

Ukazuje da je višemilionski dug Instituta, zbog lošeg tržišnog poslovanja i obaveza prema Jugobanci, osnovni kamen spoticanja, te da bi Vlada kroz subvencije znatno pomogla prevazilaženju krize, a jedno od rješenja je i da kroz eksproprijaciju država pomogne Institutu uplatom sredstava za zemlju na kojoj će se graditi škola. Podsjeća da se jedna od prethodnih vlada obavezala da će obavezu prema Jugobanci preuzeti na sebe. Što se tiče PZU Meljine, nekadašnje Vojne bolnice, po pitanju nje održan je sastanaku Ministarstvu finansija.

“Tu je izneseno nekoliko predloga kako mi vidimo rješenja. Zbog stava Agencije za zaštitu konkurencije da država više ne može da pomaže bolnicu kroz direktno finansiranje, jedan od predloga bio je da neka druga javna medicinska ustanova, kotorska bolnica ili Klinički centar, Bolnicu Meljine u stečaju uzme u zakup do okončanja stečajnog postupka”, kazao je Katić.

Smatra da u državnom vrhu postoji volja da se nagomilani problemi dviju z dravstvenih ustanova u Herceg Novom riješe, ali da je te probleme potrebno mnogo brže rješavati, jer se na smjene vlada gubi mnogo vremena.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *