Treći dan zaredom dolar raste, cijena nafte pada

Dodajte komentar

Vrijednost dolara prema korpi valuta porasla treći dan zaredom jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 113,43 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 113,35 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 145,70 na 146,20 jena, najviši nivo od 1998. godine. Zbog toga su japanske vlasti ponovno, kao i prije nekoliko sedmica, zaprijetile intervencijom na tržištu.

Američka valuta je, ipak, blago oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegla 0,9710 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 0,9685 dolara.

A cijene su nafte pale treći dan zaredom, što je posljedica korekcije nakon što su prošle sedmice skočile više od 10 odsto, zahvaljujući odluci OPEC-a i saveznika tog kartela o smanjenju proizvodnje idućih mjeseci.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,50 posto, na 93,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,80 posto, na 88,65 dolara.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *