I pored nestabilnog političkog okruženja, građani i privreda mogu očekivati oporavak

Dodajte komentar

Vlada i Parlament pokazali su visok nivo odgovornosti nedavnim usvajanjem rebalansa, što svakako doprinosi stabilnijoj finansijskoj klimi u državi i predvidljivijem ambijentu za eventualne aranžmane sa komercijalnim finansijskim sektorom, istakao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je, sa guvernerom Centralne banke Crne Gore Radojem Žugićem, na čelu delegacije Crne Gore na godišnjem zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), koje se održava u Vašingtonu.

Oni su se sastali sa potpredsjednicom SB za Evropu i Centralnu Aziju Annom Bjerde, izvršnim direktorom SB Koenom Davidseom, direktorom Sektora za Evropu Alfredom Kammerom i šefom Misije za Crnu Goru Srikantom Seshadrijem. Tom prilikom je bilo riječi o izazovima sa kojima se suočava globalna ekonomija, a odnose se, prvenstveno, na rat u Ukrajini, visoku inflaciju i energetsku nesigurnost, te produženo trajanje COVID-19 pandemije.

“Finansijska stabilnost i predvidivost, kao i realno planirana i održiva budžetska politika za tekuću i narednu godinu, iako u nestabilnom političkom okruženju, daju za pravo da crnogorski građani i privreda mogu očekivati oporavak, kako javnih finansija, tako i realnog sektora. Ubrzana realizacija davno započetih projekata sa Svjetskom bankom, kao i najava novih aranžmana ukazuje da se vraća kredibilnost države u odnosu na ključne međunarodne finansijske partnere”, naglasio je Damjanović.

Uz visoke predstavnike Svjetske banke, i predstavnici MMF-a su iskazali spremnost za intenzivniju saradnju sa crnogorskom stranom. Pored veoma korisnih i plodotvornih razgovora sa predstavnicima misije MMF-a za Crnu Goru, ministar Damjanović je održao i sastanak sa predstavnicima Sektora za fiskalne poslove te institucije, na čelu sa Juanom Torom, zamjenikom direktora zaduženim za Crnu Goru, na kojem je bilo riječi o konkretnim mogućnostima za tehničku i savjetodavnu podršku koju MMF pruža i namjerava da pruži Crnoj Gori.

Guverner Žugić je istakao da je finansijski sistem u Crnoj Gori, uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju i fiskalnim rizicima, zdrav i stabilan, prvenstveno zahvaljujući dobrom stanju crnogorskog bankarskog sektora. Naime, banke u Crnoj Gori su stabilne, visoko likvidne i adekvatno kapitalizovane, dok je povjerenje klijenata izuzetno visoko, što se najbolje očitava u rekordnom nivou depozita.

“Adekvatnim odabirom i pravovremenom implementacijom 11 setova mjera, koje su prvenstveno bile usmjerene na podršku privredi i građanima, očuvali smo likvidnost i stabilnost banaka”, istakao je Žugić.

On je podsjetio da CBCG trenutno sprovodi aktivnosti na planu preveniranja rasta učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima kroz dnevno izvještavanje i komunikaciju sa bankama, unapređenje on-site i off-site kontrola, frekventniju superviziju i praćenje makroekonomskih indikatora, kao i eksternih rizika. Takođe, zbog visokih stopa inflacije i rasta Euribora, CBCG realizuje aktivnosti sa ciljem ublažavanja posljedica potencijalnog rasta kamatnih stopa u zemlji, preko instrukcija datih bankama za blagovremenu pripremu programa zaštite klijenata.

Uz ministra Damjanovića i guvernera Žugića, u crnogorskoj delegaciji su i Bojan Paunović v. d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija i Marijana Mitrović, direktor Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku u CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *