Sve više turista sa Bliskog istoka, iz zapadne i sjeverne Evrope

Dodajte komentar

Prema posljednjim zvaničnim podacima Uprave za statistiku – MONSTAT, u Crnoj Gori u kolektivnom smještaju je u prvih osam mjeseci registrovano 846.867 turista ili 58,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što je ostvarenje od 92,6 odsto u odnosu na osam mjeseci rekordne 2019. godine, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma. Evidentirano je i da je Crnu Goru ove godine posjetilo više turista sa Bliskog istoka, zapadne i sjeverne Evrope.

Kako za CdM navode u resoru Gorana Đurovića, broj noćenja, za isti posmatrani period veći je za 45 odsto, što je ostvarenje od skoro 94,2 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Kada su u pitanju prihodi, prema preliminarnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prvih šest mjeseci država je od ino turizma zaradila 238 miliona eura što je u odnosu na 2021. rast od 106 odsto, a 93 odsto ostvarenja prihoda iz 2019. Naglašavamo da se tek očekuju podaci o glavnim prihodima iz “špica” sezone. Sve navedeno govori u prilog tome da će ukupni prihodi dostići blizu milijardu eura koliko je ostvareno 2019. i da će ta sredstva biti važna podrška budžetu države u susret ekonomskim izazovima”, navode u Ministarstvu.

Prema podacima koje su dostavili CdM-u, od ukupnog broja noćenja u prvih osam mjeseci 2022. godine u kolektivnom smještaju 88,2 odsto ostvarili su strani, a 11,78 odsto noćenja ostvarili su domaći turisti.

“S obzirom na globalna dešavanja u svijetu i rat u Ukrajini, struktura gostiju je očekivano promijenjena, pa turisti iz Rusije ove godine nisu u prvih pet zemalja. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (25,30 odsto), Bosne i Hercegovine (8,08 odsto), Njemačke (7,85 odsto), Francuske (6,40 odsto), Velike Britanije (5,16 odsto)”, navode u Ministarstvu.

Ipak, dodaju, kako prošle, tako i ove godine, i to ne samo na primorju, već i na sjeveru države, povećan je broj gostiju iz Izraela, Egipta, ima povećanog interesovanja i sa područja Saudijske Arabije.

“Dakle, turisti sa Bliskog istoka, zemalja Golfskog zaliva su sve brojniji. Sa druge strane, povećan je i broj gostiju iz zapadne i sjeverne Evrope, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Norveške”, kazali su za CdM u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma.

Izvor: CdM

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *