MMF odobrio Skoplju 530 miliona eura za suočavanje sa krizom

Dodajte komentar

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dala je “zeleno svjetlo” za dodjelu 530 miliona eura Sjevernoj Makedoniji preko Kreditne linije iz predostrožnosti i održanja likvidnosti (The Precautionary and Liquidity Line – PLL) u roku od 24 mjeseca, potvrdilo je makedonsko Ministarstvo finansija.

Nakon konačnog odobrenja ovog instrumenta od Boarda direktora MMF-a, koje se očekuje u toku mjeseca, Sjevernoj Makedoniji će odmah biti stavljeno na raspolaganje 110 miliona eura za finansiranje budžetskih potreba i lakše suočavanje sa šokovima energetske i cjenovne krize.

Napominje se da je sama namjena tog instrumenta pružanje podrške likvidnosti zdravim ekonomijama u vremenima šokova i kriza, kao što je trenutna globalna situacija.

“U izjavi Misije MMF-a se daje priznanje zalaganjima Vlade za dalje provođenje fiskalne konsolidacije, kao i reformi javnih finansija, prije svega novog Zakona o budžetu i fiskalnih pravila koja će doprinijeti ovom pravcu”, navodi Ministarstvo finansija Sjeverne Makedonije.

Izvor: Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *