Georgijeva: Inflacija može postati voz koji se otrgao kontroli

Dodajte komentar

Počela je Godišnja skupština Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Na samom početku, generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva i predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas imali su uvodna izlaganja u kojima su upozorili na rastući rizik od globalne recesije, pri čemu inflacija ostaje stalni problem nakon napada Rusije na Ukrajinu.

„Postoji rizik i stvarna opasnost od svjetske recesije sljedeće godine“, rekao je Malpas, prenosi Rojters.

On je naveo da se privredni razvoj širom svijeta suočava s krizom, navodeći u tom kontekstu usporavanje rasta u razvijenim ekonomijama i deprecijaciju valuta u mnogim zemljama u razvoju.

Šefica MMF-a Georgijeva je rekla da MMF vidi „značajan problem“ u Kini, drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji, u kojoj volatilnost na stambenom tržištu vuče naniže privredni rast.

Osvrćući se na rastuće potrošačke cijene u zemljama širom svijeta, ona je poručila da ne možemo sebi priuštiti da se inflacija kreće „kao voz koji se otrgao kontroli“.

Georgijeva je ocijenila i da Zajednički okvir Grupe 20 za restruktuiranje dugova siromašnim zemaljama sporo postaje operativan, ali je optimistična u vezi sa slučajevima Čada i Zambije, koji su zajedno sa Etiopijom prvi zatražili pomoć.

Izrazila je nadu da bi napori za restrukturu duga Čada i Zambije mogli da se finalizuju do kraja godine, što bi, kaže, utrlo put da i druge zemlje zatraže takvu vrstu pomoći.

Izvor: BiF.rs

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *