CEDIS traži 30 miliona više nego u ovoj godini

Dodajte komentar

Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN) još provjerava utemeljenost zahtjeva Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) za cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema za naredne tri godine, saopšteno je Pobjedi iz Agencije.

CGES traži da mu se odobri prihod za oko dva miliona eura veći nego što je bio u ovoj godini, dok CEDIS traži čak 30 miliona eura više nego što mu je odobreno u ovoj godini.

Provjera

“Provjera utemeljenosti zahtjeva CGES-a i CEDIS-a je u toku, zbog čega je simuliranje mogućegtrenda cijena za korišćenje sistema spekulativno”, kazali su Pobjedi iz Agencije, odgovarajući na pitanje da li će Agencija za narednu godinu odobriti povećanje cijene mrežnih usluga, kao i do kolikog će to eventualno povećanja računa za struju dovesti.

Vijesti su u ponedjeljak objavile da će Agencija za narednu godinu odobriti povećanje cijene mrežnih usluga, što će, kako je objavljeno, sigurno dovesti do povećanja računa za struju deset do 20 odsto.

Iz REGAGEN-a navode da se cijene za korišćenje prenosnog i CGES je za naredni regulatorni period u prosjeku tražio oko 32 miliona eura po godini, što je oko šest odsto više u odnosu na prihod odobren za ovu godinu. CEDIS je zahtjevom tražio u prosjeku oko 112 miliona eura po godini, što je za oko 36 odsto više u odnosu na odobreni prihod za ovu godinu distributivnog sistema za2023, 2024. i 2025. godinu utvrđuju na osnovu zahtjeva koje podnose CGES i CEDIS.

“Ove dvije kompanije su zahtjeve podnijele 31. avgusta. CGES je za naredni regulatorni period u prosjeku tražio oko 32 miliona eura po godini, što je oko šest odsto više u odnosu na prihod odobren za ovu godinu. CEDIS je zahtjevom tražio u prosjeku oko 112 miliona eura po godini, što je za oko 36 odsto više u odnosu na odobreni prihod za ovu godinu”, precizirali su predstavnici Agencije.

Oni su dodali da će analiza zahtjeva CGES-a i CEDIS-akoju sprovodi REGAGEN, kao stoje to bio slučaj i u prethodnim postupcima, takođe biti dostupna j avnosti prije donošenja konačne odluke.

“Zainteresovana lica mogu uzeti učešće u ovim postupcima tokomjavne rasprave. Odluke REGAGEN-a će biti donijete do početka decembra”, rekli su iz Agencije.

EPCG

Iz REGAGEN-a su podsjetili da se postupci koje trenutno vodi REGAGEN na osnovu zahtjeva CGES-a i CEDIS-a od-
nose na dio stavki na računu za utrošenu električnu energiju.

“Za oko 50 odsto računa za utrošenu električnu energiju odluku donosi snabdjevač, odnosno Elektroprivreda (EPCG) samostalno”, kazali su iz Agencije.

Iz EPCG su kazali Vijestima da još nemaju informaciju koliko će iznositi povećanje cijena mrežnih usluga, jer na njega nemaju uticaj, dok će cijena struje na koju može uticati energetska kompanija biti povećana samo ako njeno poslovanje bude došlo u pitanje.

“Da li će i, ako da, za koliko i koj im kategorij ama biti povećana cijena električne energije, Odbor direktora će odluku donijeti kada bude sagledao sve ostale parametre uključujući i gore navedeno. Povećanje cijene je mjera za kojom ćemo da posegnemo samo ako poslovanje kompanije bude došlo u pitanje i to na način da sve kategorije podnesu teret prema svojim mogućnostima. Zemlje okruženja su već podigle cijene za ostalu potrošnju, dok domaćinstva i potrošače sabudžetapokušavaju da štite mjerama pomoći”, kazali su iz EPCG.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin je prošle sedmice saopštio da postoji osnovanost da cijene struje ostanu iste i naredne godine.

“Imajući u vidu uvoze na dnevnom nivou i naplatu, a imajući u vidu da smo prebrodili prvi i drugi udar energetske krize i da smo došli na zelenu granu kad očekujemo profit, postoji osnovanost da se cijene zadrže”, rekao je Rovčanin prošle sedmice.

EPCG je u prvih osam mjeseci ostvarila minus od 60,9 miliona eura. Ipak, uprava ove elektroenergetske kompanije očekuje da će do kraja godine ostvariti neto profit od 51 milion eura, ako bude dovoljno kiše.

CEDIS Vladi nije dostavio precizne rezultate o poslovnom rezultatu u prvih osam mjeseci, iako je evidentno daje kompanija ostvarila višemilionski gubitak.

Iz Vlade je prije desetak dana saopšteno da je kompanija CGES za sada ostvarila profit od 10,7 miliona eura, kao i da u tom preduzeću očekuju da će na kraju godine imati neto profit od 22,4 miliona eura. Dobri poznavalac prilika u domaćim energetskim kompanijama i stanja na tržištu električne energije nedavno je našoj redakciji saopštio da u slučaju da do kraja godine ne bude dovoljno kiše, kompanije iz EPCG grupe (EPCG, CEDIS i Rudnik uglja) mogu očekivati ukupni gubitak od čak 200 miliona eura.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *