Berze padom počele novu sedmicu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, četvrti radni dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio na najniži nivo u više od dvije godine, što je posljedica straha ulagača od recesije.

Dow Jones je oslabio 0,32 odsto, na 29.202 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 odsto, na 3.612 bodova, a Nasdaq indeks 1,04 odsto, na 10.542 boda.

Pad Nasdaqa na najniži nivo o0 jula 2020. najviše je posljedica pritiska na dionice proizvođača čipova, nakon što su u petak američke vlasti iz bezbjednosnih razloga objavile nove propise kojima se ograničava izvoz određene američke opreme za proizvodnju čipova Kini.

Cijena dionice Nvidie pala je više od 3 odsto, a znatno su pojeftinile i dionice Qualcoma, Micron Technologya i Advanced Micro Devicesa.

Sva tri najvažnija američka berzanska indeksa juče su pala četvrti dan zaredom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke kako bi se zauzdala inflacija gurnuti ekonomiju u recesiju.

„Ulagači su zabrinuti za ekonomiju, plaše se moguće recesije”, kaže Jake Dollarhide, direktor u Longbow Asset Management.

Čelnici Feda poručuju, pak, da će nastaviti borbu protiv inflacije i vjeruju da će se izbjeći recesija.

Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Čikagu, kazao je juče da podržava napore banke u cilju smanjenja inflacije i da je optimističan, vjeruje da se to može postići bez recesije.

No, ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija.

Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije, očekivanja su znatno smanjena posljednjih mjeseci.

Tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4,1 odsto u odnosu na isto razdoblje 2021.

Početkom jula očekivali su, pak, rast zarada za više od 11 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 odsto, na 6.959 bodova, a za toliko je skliznuo i pariški CAC te zaronio na 5.840 bodova. Frankfurtski DAX ostao je, pak, nepromijenjen, na 12.272 boda.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *