Zimi na primorju svaki peti hotel radi

Dodajte komentar

Na Crnogorskom primorju još poneki gost na plaži, dođu na dan-dva pa, kako su hotelijeri kazali Pobjedi, sve manje je isplativo poslovati u ovom periodu. Do kraja oktobra, 80 odsto primorskih hotela će zatvoriti. Prošle godine, prema zvaničnim podacima, od 142 hotela u Budvi radilo je tokom cijele godine njih 25 odsto otprilike, ove godine još ihje manje. Isplativije je, kako su kazali, zatvoriti do proljeća nego raditi tokom zime. Jedini su im problem radnici koje moraju sačuvati.

Zadnje tri godine, kažu, sezonaje sve kraća, što zbognedostatka avio linija, što zbog rata u Ukrajini. Neki veliki hoteli prvi put ove godine razmišljaju o zatvaranju zimi, kažu ne mogu da izdrže inflaciju. A državne institucije nemaju defmisa nu ponudu, promociju niti su se opredijelili hoće li masovni ili ekskluzivni turizam.

Problem sa radnicima

Vlasnik hotela Mažestik u Budvi Ivan Ivanović kaže da radi zimi, ali samo zbog toga što mora sačuvati radnike kako bi za sezonu imao kvalitetnu ponudu. Međutim, ove godine zboginflacije prvi putod otvaranj a razmišlj aju o zatvaranju hotela zimi jer je, kažu, od skupoće neizdrživo.

“Crnogorski turizam je u krizi i treba hitno reagovati jer doći ćemo do toga da će nam se radnici preorjentisati za drugu privrednu granu”, poručuje Ivanović dodajući dabez dobrih radnika u sezoni neće imati kvalitetan turistički proizvod.

“Problem je što je turizam niskoakumulativna privredna grana. Prvi put razmišlj amo o zatvaranju zimi zboginflacije. U turizmu i ugostiteljstvu ne možete da dižete dnevno cijene usluga kao što rade trgovine, nego se to radi u određenom periodu godine. Možemo dići cijene u špicu sezone i to je to. Sa ovim svakodnevnim poskupljenjem troškova vrlo je teško održati se zimi s obzirom da su i plate otišle gore”, kaže Ivanović dodajući da misli da će biti sve teže i da se boji da će sve manje hotela raditi zimi.

“Rad tokom cijele godine se održava kroz štednju i određeni dio kapitala koji je zarađen ljeti. Dali je održivo da se radi cijele godine je pitanje staro koliko i crnogorski turizam. Poenta rada zimi nije radi nekog imidža s obzirom da nema turista. To je jednostavno borba za neki kvalitet koji će se postići tokom sezone koji nam i donose kvalitetni radnici, koje moramo čuvati” poručuje Ivanović.

Prema njegovim riječima, ne možemo se kao destinacija samo oslanjati na sunce, već organizovati MICE i sportski turizam, a za to nam treba infrastrukutra.

“MICE turizam je dobra ideja, ali dabi se to realizovalo, ne treba samo da budu uključene turističke agencije i Udruženje hotelijera. Treba da bude uključeno i resorno ministarstvo i opština kao i NTO. Takođe, taj vid turizma treba dabude u kontinuitetu, a ne dabude po dva-tri kongresa u pojedinim hotelima. Ne možemo tako biti konkurentni”, smatra Ivanović dodajući da Budvi treba i ozbiljna konferencijska salakako bi svi hoteli profitirali od toga.

“Od velikog broja konferencija ne profitira samo Budva nego i država. Onda za zimske mjesece treba razvijati i sportski turizam, ali namzato treba ozbiljna infrastruktura tereni, sportske hale, bazeni, a nama i postojeća infrastruktura propada, a ne da ulažemo u izgradnju nove”, kaže Ivanović. U novembru, kako dodaje, gostiju skoro da i nemaju. Individualno dođe po koji gost pa hotel nema nikakvu isplativost.

“Možemo reći daje isplativ tek od sredine aprila i onda to traje do početka oktobra, sve ostalo je gubitak. Prošlih godina smo radili zimi sa minimalnim troškovima, ove godine tržište rada će biti u problemu”, kaže Ivanović.

Njegova poruka nadležnim je da se mora vidjeti u kom pravcu će se razvijati turizam, odnosno kako naći isplativost u hotelima tokom zime ne radi profita nego da se sačuva radna snaga.

Organizovati ponudu

Vlasnik hotela Grbalj Nikola Pejović, koji je i predsjednik Udruženj a hotela Crne Gore, procjenjuje da će ova zima biti gora nego prošla i da će raditi i manje od 20 odsto hotela na Crnogorskom primorju, a da će se onda svi aktivirati za Novu godinu ili kad neka grupa dođe na dva-tri dana…

“Zimi gosti treba da nam dolaze zbog nečega, treba da se organizuje neka ponuda. Stalno nam pričaju puni smo, puni smo, milijardu ćemo premašiti. Ja bih volio da bude i dvije milijarde, ali od toga nema ništa”, kaže Pejović dodajući da je najveći problem i najveći odliv novca u privatnom smještaju i stanovima na dan koji se nijesu doveli u red.

“Najviše “udaraju” po hotelima i ljudima koji rade legalno i tokom cijele godine. Po mojoj procjeni, više od pola budžetaje u sivoj ekonomiji što u turizmu, što u ostalim djelatnostima”, kaže Pejović.

Ovogodišnji špic sezone, kako je istakao, trajao je najkraće do sada, od 25. jula do 1. septembra.

“Nakon 1. septembra, kao da je neko presjekao. Mi smo porodičan manji hotel i zahvaljujući tome što smo svi uključeni imamo sada neku popunjenost od 20 odsto. Sami se borimo za ponudu, sami kontaktiramo agencije. Imali smo sada jednu grupu iz Hrvatske, zatim iz Bugarske, Rumunije… to su gosti koji ostaju kratko dva do tri dana”, kaže Pejović smatrajući da to nije rješenje jer su prinuđeni da smanjuju cijene.

“Došli smo u situaciju da je skuplji smještaj u Podgorici nego u Budvi, što je nezamislivo. Moramo konačno da vidimo šta Budva hoće masovni ili elitni turizam. Nije nam samo korona i rat u Ukrajini problem, nego i smanjena avio-dostupnost i nestabilna politička situacija. Slali smo lošu sliku u svijet i onda neće da nam šalju grupe”, poručuje Pejović dodajući da konačno moramo organizovati kampanju, ali već u februaru i da pratimo i praznike ne samo kod nas nego i u drugim zemljama.

“Veliki hoteli mogu da se održe sa MICE turizmom, ali imaju i oni veliki broj ljudi i skupo održavanje velikog objekta”, kaže Pejović koji ističe da su započeli razgovore sa lokalnom turističkom organizacijom dapromovišu grad, da naprave manifestacije zimi, da se nešto dešava.

“Ljeti svi punimo smještaje, ali moramo misliti na zimu”, poručuje Pejović.

Kao predsjednik Udruženja hotela poručuje da se mora raditi na infrastrukturi, poboljšati avio-povezanost… da se sagledaju problemi.

“Moramo sjesti, porazgovarati i vidjeti gdje su problemi, a ne da ih stavljamo pod tepih. Bilo bi ljudski da se konačno opredijelimo koja tržišta da ,,gađamo, skupa ili jeftinija. Mi smo destinacija i za jeftiniju i srednju i bogatu klijantelu… Možemo sve da primimo”, smatra Pejović.

Kako ističe, trenutno nikakvog dogovora nema sa nadležnim institucijama.

“Bili bi svi rentabilni da imamo što da ponudimo. Sadržaj treba da pravi država sa turističkim organizacijama. Da dovedemo turističke agencije i novinare iz drugih zemalja da vide šta imamo. Oni ih dovode kao u tranzitu, treba im temeljno pokazati šta možemo da im ponudimo”, kaže Pejović.

Pomoćnik generalnog direktora hotela ,,Budva i direktor prodaje Mića Ivanović kazao je Pobjedi da ne planiraju zatvaranje jer nemaju konkurenciju u kongresnom turizmu.

“Hotel Budva je koncipiran kao gradski hotelsko-poslovni objekat i kao takavima mogućnost rada tokom 12 mjeseci. Nažalost, nijesu svi mjeseci rentabilni, ali zbog održivosti poslovanja, radnih navika zaposlenih, hotel radi cijele godine. Poslovno održavanje hotela nam se zasniva na unaprijed odrađenim planovima i analiziranju tržišta. Hotel je visoko pozicioniran u MICE turizmu i to nam je glavni adut da ostanemo rentabilni u periodima van sezone”, ističe Ivanović.

Kongresni centar hotela Budva, dodaje on, je jedan od najboljih, najmodernijih i najkompaktnijih kongresnih centara u Crnoj Gori, uz visok standard i profesionalnost servisa izgradili su svoju poziciju na MICE tržištu.

“Njegovanji odnos prema partnerima i klijentima (gostima) koji nudimo prepoznat je među svim partnerima koji rade u kongresnoj industriji. To dokazuju naši stalni partneri ambasade, kompanije, firme kako domaće tako i inostrane, nevladine organizacije i ostali. Uz lokaciju koja je perfektna, sadržaj kongresnog centra i vrhunska usluga su naši glavni aduti da u Budvi trenutno nemamo konkurencije kada se radi o manjim i srednjim događajima”, kaže Ivanović,

Osim toga, imaju i dosta grupa i serijala koji se rezervišu godinu dana unaprijed i to imje dobar osnov da mogu planirati postsezonu i period zime i niske potražnje individualnih gostiju.

Akcije i poklon paketi

“Imamo i mjesečne akcije za individualne goste, poklon pakete i pakete za porodice koje prezentuj emo na našim kanalima individualne prodaje, tako da i uz taj segment direktne individualne prodaje imamo evidentan rast broj a rezervacija u jesenjem i zimskom periodu”, kazao je Ivanović dodajući ipak daje pozitivan bilans veoma teško ostvariti tokom zime, ali se trude da budu na nuli ili u minimalnom minusu.

Njegova formula uspjeha za rad tokom cijele godine je planska prodaja.

“Potreban je dobar marketing i saradnja sa agencijama koje rade serijale grupa, saradnja sa penzionim fondovima država u Evropi i ponuda koja bi se bazirala na smještaj u hotelima u Budvanskoj rivijeri sa dužim periodomboravka uz organizovane ture i posjete drugim gradovima u našoj državi. Takođe bismo morali više da se reklamiramo kao MICE destinacija jer naša lokacija je izvanredna za ovaj vid turizma”, kaže Ivanović.

Prema njegovim riječima, zimski period čak može iskoristiti i za reklamne posjete turoperatora u cilju promovisanja destinacije.

“Svjedoci smo da nam planovi umnogome zavise od linije letova, pa je najveći uslov da imamo što više redovnih linij a iz zemalj a Evrope tokom post i predsezone”, zaključuje Ivanović.

Generalni menadžer hotela Avala Nemanja Kuljić tvrdi zaPobjedu takođe daje rad tokom cijele godine rad na ivici finansijske održivosti.

“Međutim, postižemo nešto drugo, a to je permanentno prisustvo na tržištu, održavanje ujednačenog kvaliteta procesa rada i čuvanje kvalitetne i obučene radne snaga”, kazao je on dodajući daje to više ulaganje u budućnost nego trenutni benefit.

Međutim, pošto imaju i dosta ugovorenih poslova iz oblasti kongresnog turizma i permanentno prisustvo stalnih gostiju iz regiona, bilans imje pozitivan u toku zime.

Prema njegovim riječima, rješenje je u stvaranju jakog tržišta stalnih gostiju kao i u daljem unapređenju kongresnog turizma.

“Održivost hotela zimi je moguća ako se uspješno pozicioniraju na regionalnoj mapi kongresnog turizma. Naravno, potreban je ozbiljan napor kako u pravcu opremanja vrhunskom tehničkom opremom, kompetentnim kadrom, tako i temeljit i dugotrajan rad upravljen u pravcu uspostavljanja tijesne saradnje sa MICE agentima iz regiona, ali i samostalnog nastupa hotelskog preduzeća na MICE tržištu”, poručio je Kuljić.

Bračni par Felber 40 godina, dva puta godišnje, gostuje u Avali

Bračni par Ursula i Diter Felber, penzioneri iz Njemačke, već 40 godina dva puta godišnje, u junu i oktobru, odmaraju po 15 dana u hotelu Avala. Samo su “godinu korone” preskočili.

“Uživamo samo kada smo u Budvi”, kažu Ursula i Diter koji su već ušli u devetu deceniju.

Bili su uspješni poslovni ljudi i sada u penzionerskim danima vole da uživaju.

Koliko im se sviđa odmor kod nas govori i podatak da su napravili i album slika Avale poput časopisa iz svih perioda, koji su poklonili menadžmentu ovog hotela.

Ljubav prema Crnoj Gori i Budvi prenijeli su i na svoje dvije ćerke, ljekarke i one sada takođe dolaze sa svojim porodicama.

Jedan spasilac od Starog grada do Svetog Stefana

Jakša Šćepanović jedini je spasiiac od Starog grada Budve do Svetog Stefana kojeg smo zatekli. Kazao je Pobjedi da još malo ima sunčanih dana, pa će i on da završi sa ovim poslom.

Bavim se ovim već 12 godina. Sada ću da tražim stalni posao, jer sam završio Ekonomski fakultet kaže Šćepanović dodajući da će još desetak dana biti poneki gost na plaži i onda će se i plažni barovi zatvoriti.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *