Zanatska komora će podržati one koji obećaju osnivanje posebnog resornog ministarstva

Dodajte komentar

Dvadeset pet zanatskih udruženja usvojilo je u petak prijedlog novog zakona o zanatstvu koji će dostaviti resornim ministarstvima i svim političkim partijama u Crnoj Gori kao pozicioni dokument pred svake naredne izbore. Izvršni direktor krovne Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore Boris Marđonović rekao je da će oni pozvati svoje članstvo da podrže samo one partije koje potpišu MOR. Pregovori počinju već ove sedmice.

Memorandumom je, kako je naveo, predviđeno da se po uzoru na evropske države kontinentalnog prava na struku prenesu javna ovlašćenja samoregulacije i omogući trajno socijalno partnerstvo koje će rasteretiti državu i ojačati pravni nadzor.

Pozicioni dokument, dodaje, obuhvata više zahtjeva.

“Prenos javnih ovlašćenja za jedinstveni sistem dualnog obrazovanja u zanatstvu, majstorske kvalifikacije, usavršavanje, majstorski ispit i prekvalifikacija kroz jedinstveni sistem utvrđen novim zakonom o zanatstvu uz pravni nadzor nadležnih ministarstava. Majstorski ispit kao uslov za obavljanje opasnih, rizičnih i deficitarnih zanata iz Priloga A, koji je sastavni dio Zakona. Javno ovlašćenjevza za vođenje Registra zanatskih majstora, Registra vlasnika privrednih subjekata u slobodnim zanatima i djelatnostima sličnim zanatu, Registar privrednih subjekata iz člana 75, stavovi 3 i 4 prijedloga novog Zakona, Registar učenika u zanatstvu i Registar vještaka zanatske struke”, kazao je Marđonović.

Takođe obuhvata javno ovlašćenje za imenovanje vještaka zanatske struke.

“Postavljanje majstorskog ispita na VI stepen sa dosadašnjeg IV-2 stepena Nacionalnog okvira kvalifikacija (NOKa), čime se ne priznaje status bečelora, već se podiže nivo kvalifikacija bez koje su neophodne za uspješno vođenje preduzeća. Jačanje organizacija zanatstva kroz obavezno članstvo u Zanatskoj komori Crne Gore i javna ovlašćenja zanatskih udruženja prilikom sprovođenja zanatskih i majstorskih ispita. Visinu članarine donosi demokratski izabrana skupština, koja se bira po najvišim demokratskim standardima utvrđenim u Prilogu C predloženog Zakona a koju zatim potvrđuje nadležno ministarstvo”, navodi Marđonović.

Zahtjev je i početno finansiranje javnih ovlašćenja Zanatske komore CG (ZaKom) do ostvarenja potpune samoodrživisti od naplate članarina i usluga uz obavezan nadzor nadležnog ministarstva.

“Prostorije za ZaKom i regionalne zanatske biroe uključujući zemljište za izgradnju kompetencijskih centara”, kazao je Marđonović.

Jedan od zahtjeva je i formiranje ministarstva zanatstva i malih i srednjih preduzeća zbog implementacije Zakona, izrade vertikalnih strategija za stabilizaciju i podjednak razvoj svih branši, kao i zbog kreiranja programa za generiranje tražnje.

“Imenovanje ministara za ovo ministarstvo uz prethodno pribavljenu saglasnost Zanatske komore Crne Gore (ne stoji u Zakonu već samo u MORu). Podrška svim predloženim amandmanima za izmjenu ostalih zakona u članu 104, a sve radi otvaranja prostora za njegovu nesmetanu primjenu. Obavezivanje partija potpisnica MORa da će šefovi njihovih poslaničkih klubova ili skupštinski predstavnici/ce, koje partija odredi, biti predlagači i supotpisnici prijedloga Zakona sa drugim parlamentarnim partijama koje budu podržale MoR ukoliko Vlada ne prihvati aktuelni prijedlog zanatlija u Radnoj grupi i nakon javnih rasprava, te da neće podnositi naknadne amandmane. Princip uključenosti posloprimaca u 1/3 svih gremija strukovnih udruženja i ZaKom-a radi izbjegavanja sindikalnih tenzija, uključujući obavezno članstvo i svih zaposlenih u privrednim subjektima ali bez obaveze plaćanja članarine a sve radi stvaranja inkluzivnog poslovnog ambijenta i podizanja kulture privatnog preduzetništva”, navodi Zanatska komora Crne Gore.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *