Damjanović i Paunović na Godišnjem zasijedanju SB i MMF

1 komentar

Ministar finansija mr Aleksandar Damjanović i generalni direktor Direktorata za državni budžet Bojan Paunović borave u Vašingtonu, gdje danas počinje šestodnevno Godišnje zasijedanje Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Glavne teme ovogodišnjih sastanka su istorijski izazovi ekonomija na globalnom nivou, poput pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini, visoke inflacije i nestašice hrane i energenata. Kako su istakli iz MF, sastanak kreatora i nosilaca svjetske finansijske i fiskalne politike je “prilika da se razmotre najdjelotvorniji mehanizmi kao odgovor na ekonomsku razvojnu krizu i ostvarenje zajedničkih ciljeva – očuvanje stabilnosti javnih finansija i iskorjenjivanja siromaštva”.

“Damjanović i Paunović, koji so četvrtka borave u Vašingtonu, razgovaraće o finansijskoj, fiskalnoj i makroekonomskoj održivosti, svjetskoj ekonomskoj perspektivi, kao i o globalnim izazovima, u kontekstu male, otvorene i zavisne ekonomije kakva je crnogorska”, precizira se u najavi sastanaka.

Godišnje zasijedanje u Vašingtonu, pored zvaničnika MMF-a i SB, okuplja vodeće svjetske bankare, ministre finansija, parlamentarce, rukovodioce privatnog sektora, civilnog društva i akademike koji će učestvovati na brojnim seminarima, bilateralnim susretima, konferencijama za štampu, brifinzima i raznim drugim događajima čiji je fokus globalna ekonomija, međunarodni razvoj i stabilan svjetski finansijski sistem. Tom prilikom prvi čovjek crnogorskih finansija, imaće niz bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima SB i MMF, te rukovodiocima ministarstava finansija drugih država, šefovima vodećih svjetskih banaka i drugih kredibilnih finansijskih institucija.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *