Drakić sa laureatima nagrada PKCG: Više raditi na suzbijanju sivog tržišta i podsticajima za privredu

1 komentar

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić, sa saradnicima posjetila je laureate godišnjih nagrada ove poslovne asocijacije – kompanije „Zetagradnja” i „Hemosan”.

Predsjednica je tokom razgovora u kompaniji „Zetagradnja” čestitala izvršnom direktoru Blagoti Radoviću i njegovim saradnicima Nagradu Privredne komore za uspješno poslovanje u prošloj godini, ističući da ona ima dodatnu vrijednost, jer afirmiše uspjeh ostvaren u veoma izazovnim vremenima.

Prema njenim riječima, građevinarstvo, ali i druge grane privrednog poslovanja u prethodnom periodu bile su pogođene ekonomskom krizom, što je dovelo do smanjenog broja investicija, ali i procenta realizacije izgrađenih objekata.

– Vaša kompanija je i u ovim izazovnim vremena, uspjela da ostvari dobre rezulate poslovanja, zadrži stabilan finansijski роlоžај, rentabilnost, likvidnost i produktivnost – istakla je Drakić.

Zetagradnja je prepoznata kao jedna od vodećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori, gdje posluje više od 17 godina. Njeni rezultati poslovanja su dobri i iz godine u godinu u velikom broju parametara značajno premašuju planirane vrijednosti.

Određenu prednost u postizanju dobrih poslovnih rezultata, odnosno smanjenju troškova poslovanja, posebno pruža podatak o relativno, za ovaj obim poslovanja, malom broju stalno zaposlenih u firmi, njih 70, od kojih 80% čini visoko stručni kadar, koji se bavi poslovima projektovanja i stručnog nadzora nad izgradnjom objekata, uz prateću logistiku (pravni i finansijski poslovi).

Zahvaljujući savjesnom i odgovornom radu i zalaganju zaposlenih, ova kompanija je uspjela da u raznim fazama gradnje realizuje više od 500.000m² stambeno-poslovnih i garažnih objekata u Podgorici, kao i na crnogorskom primorju, ali i u inostranstvu, što je za prilike u Crnoj Gori zavidan obim proizvodnje u visokogradnji.

Direktor kompanije, Blagota Radović kazao je da su, pored stambeno-poslovnih objekata, ostvarili značajan rezultat u izgradnji hotelskih kompleksa i turističkih sadržaja, od kojih izdvaja aktuelni Hotel Bjelasica 1450 u Kolašinu, kategorije 4*.

Radović istakao važnost priznanja Privredne komore za uspješno poslovanje, kazavši da ona takođe ima i posebnu emotivnu vrijednost, s obzirom na to da je njegov đed bio sekretar ove asocijacije prije Drugog svjetskog rata i dao nemjerljiv doprinos crnogorskoj privredi.

Sagovornici su se tokom sastanka osvrnuli i na aktuelnu ekonomsku krizu, te izazovima sa kojima se privreda trenutno suočava.

S tim u vezi, predsjednica Drakić je istakla da je Komora Vladi uputila predlog 12 mjera podrške privredi, koji će biti inovirani u skladu sa ekonomskim kretanjima i potrebama poslovne zajednice.

Radović je ocijenio da veliki problem predstavlja nelikvidnost kompanija, ali i nedostatak strategija i planova razvoja.

Sagovornici su saglasni da je neophodno više raditi na suzbijanju sivog tržišta, boljem poštovanju i kontroli propisa, te podsticajnim mjerama za privredu.

Delegaciju Privredne komore koja je posjetila kompaniju „Zetagradnja”, pored predsjednice, činili su Dragan Kujović, potpredsjednik i Balša Rakčević, sekretar Odbora građevinarstva i industrije građevinskih materijala.

Predsjednica Drakić je čestitala kompaniji prestižno priznanje, navodeći da finansijski iskazi Hemosana jasno pokazuju da je nagrada itekako zaslužena, čemu u prilog govori i to da je riječ o malom preduzeću sa najvećom ostvarenom dobiti u 2021. godini. Drakić je istakla da ove godine nagrada prvi put obuhvata i preduzetnike, mikro i mala preduzeća, a novina je i kategorija koja se odnosi na uspješne kompanije u vlasništvu žena.

– Čestitam ne samo na postignutim odličnim rezultatima, već i na poslovanju odgovornom prema partnerima i cjeloj društvenoj zajednici. Drago mi je da ste prvi nagrađeni iz kategorije mikro i malih preduzeća. Potrebno je da unapređujemo sistem vrijednosti i promovišemo one koji kvalitetno i odgovorno posluju – kazala je predsjednica Privredne komore, dodajući da će u narednom periodu Komora intenzivno promovisati laureate godišnje nagrade.

Preduzeće za sanitarnu i ekološku zaštitu „Hemosan” d.o.o. Bar, osnovano 1993. godine, bavi se zaštitom mora, luka, marina od polucija, prihvatom, transportom, skladištenjem i izvozom opasnih i neopasnih otpada, prihvatom i preradom zauljanih i otpadnih voda sa brodova, čišćenjem rezervoara od nafte i naftnih derivata, kao i zbrinjavanjem njihovog otpada. Pored dva poslovna objekta i neophodnih vozila, posjeduju svu neophodnu opremu za rad na eko zaštiti i obradi svih vrsta otpada, kao i dva eko centra – u Luci Bar i Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Zoran Nikitović ističe da je za kompanijom 30 godina borbe sa izazovima, te da su zadovoljni aktuelnim poslovnim periodom.

– Veoma prijatno smo iznenađeni Nagradom Privredne komore Crne Gore. Hemosan ima 38 zaposlenih i prethodnu godinu smo završili sa dva miliona eura dobiti. I ova poslovna godina je veoma dobra. Nema firme u Evropi koja ima naše licence za poslove kojima se bavimo, preko NATO koda pa nadalje. Trudimo se da budemo dobri partneri sa svima – rekao je Nikitović.

Dodao je da su na dugoj listi kompanija i institucija sa kojima sarađuju, među ostalima, ENI, Institut za javno zdravlje, Port of Adria, Adriatic 42… Kompanija je donirala pomoć u vrijednosti većoj od 600 hiljada eura, od čega 60 hiljada eura zdravstvu.

Predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović ocijenio je da je Hemosan po mnogo čemu jedinstvena kompanija u Crnoj Gori i čestitao im na uspjehu i širenju posla, dok je potpredsjednik Dragan Kujović ocijenio da je ova barska kompanija uvijek predstavljala pouzdanog partnera.

U radu sastanka učestvovali su i sekretarka Odbora udruženja komunalne privrede Maja Grbavčević i najbliži saradnici direktora kompanije „Hemosan“ Nedžad Kurtović, Biljana Radović i Milojka Marković.

Privredna komora ove godine za postignute rezultate nagrađuje po jednog kandidata iz reda preduzetnika/malih privrednih društava, zatim srednjih/velikih preduzeća, kao i kompaniju u ženskom vlasništvu, a dodjela nagrada planirana je u novembru.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *