Crna Gora peta u regionu po kvalitetu usluge na prodajnim mjestima

Dodajte komentar

Crna Gora je ove godine na petom mjestu među zemljama regiona po kvalitetu usluga na prodajnim mjestima,a iza nas je samo Srbija.

To je pokazalo 14. istraživanje “Regionalna usluga-GUEST” o kvalitetu usluga u regionu, koje je agencija Heraklea sprovela od 1. juna do 8. jula u saradnji s agencijama za tajnu kupovinu iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Tajni kupci posjećivali su prodajna mjesta iz raznih djelatnosti: autoindustrije, benzinskih postaja, financijske industrije, maloprodaje, turističko-ugostiteljskih objekata i objekata uslužnih djelatnosti. Mjerili su osnovne elemente dobre odnosno kvalitetne usluge, poput pozdrava, utvrđivanja potreba i želja kupaca, poznavanja proizvoda, nuđenja dodatnog proizvoda te pozdrava na kraju posjete, prema akronimu engleske riječi GUEST (gost): Greet, Understand, Explain, Suggest, Thank.

Najbolji rezultat BiH

Najbolji rezultat ove je godine ima Bosna i Hercegovina sa 87,67 odsto, ostvarivši u odnosu na prošlu godinu porast za 10,21 postotnih bodova.

Na drugom mjestu je Slovenija s rezultatom od 81,03 posto i porastom od 5,19 postotnih bodova u odnosu na 2021. godinu, a na trećem Makedonija s porastom od 7,08 postotnih bodova.

U ovogodišnjem istraživanju Hrvatska je s prošlogodišnjeg drugog, pala na četvrto mjesto (72,47 posto) i ostvarila najveći pad rezultata uspoređujući rezultate po državama i to za 4,01 postotni bod u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatska, Crna Gora i Srbija su ispod ovogodišnjeg prosjeka koji iznosi 75,29 odsto, a Hrvatska na četvrtom mjestu imala je 72,47 odsto

Iza Crne gore je samo Srbija, koja je zbog pada od 1,35 postotnih bodova imala rezultatom od 67,92 odsto.

Skok bankarskog sektora

U svih šest zemalja regiona najbolji ukupni rezultat – kao i prethodnih godina – imala je kategorija poznavanje proizvoda, sa 94,39 odsto, a bilježi rast od 1,17 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu.

Najlošije rangirana kategorija i dalje je nuđenje dodatnog proizvoda, koja je ostvarila rezultat od samo 48,38 odsto, iako je zabilježila najveći rast u odnosu na prethodnu godinu za 12,84 postotnih bodova.

Posmatrano po djelatnostima, istraživanje je pokazalo da se i ove godine najviše istakla autoindustrija s rezultatom od 84,42 odsto, iako s najvećim padom kvaliteta usluge za 7,25 osdto bodova u odnosu na prošlu godinu. Maloprodaja se već izvjesno vrijeme ističe kao djelatnost s najviše područja za unapređenje. Ove godine je ostvarila rezultat od 70,70 odsto te pad u kvalitetu usluge u odnosu na prethodnu godinu za 2,36 postotnih bodova. Pad u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je i kod uslužnih djelatnosti za 0,19 postotna boda, na 81,50 odsto. Najveći porast – za 5,37 postotnih bodova, na 75,49 odsto – zabilježen je kod banaka.

Izvor: Lider

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *