Banke u CG: Očekivani rast kamatnih stopa, najtraženiji keš krediti

Dodajte komentar

Zbog krupnih promjena koje se dešavaju na globalnom finansijskom tržištu, izvjesne su promjene kamatnih stopa i za kredite i za depozite, a dio crnogorskih banaka za portal Bankar.me najavljuje i novitete u ponudi.

Finansijske institucije ističu činjenicu da se rast kamata i inflacije u određenoj mjeri može odraziti na kreditni potencijal klijenata, ali su saglasni su da im na ruku ide to što je crnogorski bankarski sektor stabilan, dobro kapitalizovan i visoko likvidan, te po svim paramterima iznad zakonski propisanih minimuma.

Dobra turistička sezona koja je „pogurala“ rast privrede u proteklom periodu i uvećala budžetske prihode – uz njegov nedavni rebalans, te mjere fiskalne konsolidacije i optimizacija javne potrošnje doprinijeće stabilnosti javnih finansija i snazi finansijskog sistema. Ipak, odgovor na globalne političke i ekonomske prilika potrebno je dati saradnjom banaka, Centralne banke Crne Gore i državnih institucija.

Promjene na tržištu

Tri crnogorske banke – Addiko, CKB i NLB – za portal Bankar.me ističu da će doći do promjena kamatnih stopa u narednom periodu, kako fiksnih tako i varijabilnih.

„Izmjene kamatne stope biće neminovne i za kreditne i za depozitne aranžmane. Rast EURIBOR-a svakako utiče na plasmane koji sadrže promjenljivu varijabilnu, ali i na kretanje fiksne kamatne stope koja takođe ima svoju korelaciju sa EURIBOR-om, s tim da nakon ugovaranja ona ne podliježe promjenama. Addiko banka će klijente i dalje informisati o svim promjenama, sagledavajući njihove potrebe i finansijske mogućnosti“, precizirali su iz ove finansijske institucije koja dio regionalne grupacije sa sjedištem u Austriji, uz podsjećanje da su na vrijeme donijeli Program zaštite klijenata koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom.

CKB banka, koja je dio mađarske OTP grupe, navodi da svoju kreditnu politiku definišu na godišnjem nivou, a u skladu sa ekonomskim i tržišnim prilikama. U svjetlu svih dešavanja na finansijskim tržištima i rastuće inflacije koje se odražavaju i na politiku kamatnih stopa, najavljuju nove proizvode za svoje klijente.

„Fokusiraćemo se na optimizaciju politike naknada kroz paketiranje proizvoda i dodatno osnaživanje klijenata za aktivniju upotrebu digitalnih servisa. Sve planirane inicijative imaće za cilj podizanje nivoa usluge i ograničavanje mogućih eksternih negativnih uticaja“, dodali su iz ove banke.

I NLB, takođe dio regionalne bankarske mreže čije je sjedište u Sloveniji, napominje da pomno prate kretanja na tržištu te monetarnu politiku Evropske centralne banke i trend rasta kamata u cijeloj Evropi.

„I u Crnoj Gori možemo očekivati povećanje kamatnih stopa po svim kreditnim proizvodima na nivou tržišta. Kod naknada, posebno za pravna lica, moguće je uvođenje novih proizvoda i obogaćivanje paketne ponude, koja treba da doprinese bržem poslovanju i većem zadovoljstvu klijenata“, rečeno nam je iz ove banke.

Savjeti o kreditiranju

Kako nam je rečeno, kriterijumi za kreditiranje nisu mijenjani u posljednje vrijeme, a posebnu pažnju sada pridaju savjetima kojima žele da pomognu potencijalnim i postojećim klijentima savjetima o detaljima i otplati kredita.

„Potrudili smo se da maksimalno pojednostavimo i ubrzamo proces apliciranja i odobravanja, da omogućimo online apliciranje za kredite bez dolaska u banku, a sam ishod zavisi od kreditne sposobnosti klijenata“, naveli su iz Addiko banke.

Slično je i u NLB banci, s tim što su oni posebnim pogodnostima pomogli pojedine klijente.

„Kako zbog uticaja inflacije, a onda i povećanja referentnih kamatnih stopa, a imajući u vidu i efekte programa ‘Evropa sad’, klijentima se pristupa sa posebnom brigom kako bi održali i sačuvali finansijsko zdravlje. Pojedinačnim veoma osjetljivim i rizičnim slučajevima, pristupa se sa pažnjom u savjetodavnoj ulozi kako bi se očuvala njihova finansijska nezavisnost, pa je u tom smislu bilo korekcija kako varijabilnih tako i fiksnih kamatnih stopa“, reklu su iz ove banke.

Svi traže keš

Više kreditnih linija sa on-line procesom apliciranja – bez odlaska u banku, najtraženiji su i najzastupljeniji u Addiko banci.

„Specijalizovani smo za brze keš kredite za građane i kreditne linije za podršku malim i srednjim preduzećima, s fokusom na inovativna digitalna rješenja za jednostavnije i brže obavljanje bankarskih poslova“, navode iz ove finansijske institucije i podsjećaju da su uslovi najpovoljniji za klijente koji prenesu primanja na račun u ovoj banci.

U CKB banci, najviše interesovanja postoji za stambene i kredite sa hipotekarnim obezbjeđenjem, ali i njihov keš kredit.

„Veliki broj njih opredijelio da za CKB keš kredit aplicira putem online forme na sajtu CKB-a. Razlog je tekuća ponuda sa više nego atraktivnim uslovima, kao i brzina i jednostavnost cijelog procesa“, rekli su iz ove banke.

Posebno ističu unaprjeđenje ponude kreditnih i drugih kartica, pa mnogi od njihovih klijenata koriste prednosti ovakve usluge poput kupovine na rate ili popusta kod mnogobrojnih partnera.

Gotovinski i stambeni krediti su oni za koje se građani najviše interesuju kod NLB banke, a nude ih sa fiksnim i sa varijabilnim kamatnim stopama koje su izuzetno osjetljive na promjene trenutno rastuće referentne stope EURIBOR-a.

„Sa aspekta cjenovnih uslova, najpopularniji krediti za pravna lica su kratkoročni krediti za likvidnost kao i overdraft i revolving krediti. Upravo ovi krediti su i bili najtraženiji u tekućoj godini“, zaključuju iz CKB.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *