Žugić: Ulaskom u SEPA Crna Gora će imati pristup najbržem sistemu kreditnih transfera i direktnog zaduživanja

Dodajte komentar

U bankarskom sistemu Crne Gore postoji 18 fintek kompanija, od kojih je sedam u našoj zemlji, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić otvarajući 2. CBCG Fintek konferenciju čija je tema “Uloga finteka u demokratizaciji finansijskog okruženja”.

Otvarajući ovaj događaj koji zajednički organizuju vrhovna montarna institucija, ICT Cortexom i Udruženje banaka Crne Gore u okviru Podgorica ICT Week-a, guverner se osvrnuo na rastući značaj i ulogu finteka, koji nisu zabišli ni nas.

“Digitalizacija i ekološke inovacije omogućavaju efikasniji i jednostavniji pristup finansijskom tržištu, uz smanjenje troškova i vremena čekanja za klijente. To je transformisalo klasične bankarske operacije i otvorilo put ka novim mogućnostima”, naveo je on.

Istakao je pozitivan odgovor klijenata na nedavne promjene u sferi digitalizacije na mnogim tržištima, te da je digitalno, bezgotovinsko i beskontaktno poslovanje sada dio svakodnevice. Ipak, u Crnoj Gori ih koristi najviše 20 odsto klijenata, što predstavlja neiskorišteni potencijal.

“U saradnji sa Minisarstvom finansija, CBCG je započela rad na Nacionalnoj strategiji za razvoj finteka, kroz koju bi se ovo pitanje tretiralo na sistemski način”, najavio je Žugić.

Podsjetio je i da je nedavnim izmjenama Zakona o platnom prometu plaćanje u zemlji u potpunosti harmonizovano sa onim u zemljama EU, što je preduslov za pristupanje SEPA-i, odnosno eurozoni.

“Ulaskom u SEPA-u, Crna Gora bi imala pristup najbržem sistemu kreditnih transfera i direktnog zaduživanja krajnjih korisnika”, zaključio je guverner CBCG.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović saglasan je da su fintek i elektronsko poslovanje u finansijama izuzetno važni, naročito za građane.

“Zajedničkim naporima smo uspjeli da donesemo izmjene Zakona o platnom prometu, sa ciljem da imamo iste uslove poslovanja u Crnoj Gori kao u EU. Time dokazujemo posvećenost usklađivanjem sa pravnom tekovinom EU, i ujedno prednjačimo u tome u regionu”, naveo je on.

Poseban značaj finteka ministar vidi u smanjenju izbjegavanja poreske evazije i pranja novca, jer beskontaktno i bezgotovinsko plaćanje onemogućava sumnjive transfere. Izrazio je nadu da će nove zakonske izmjene dodatno ubrzati tržište i smanjiti cijene usluga u finansijskom sektoru.

“Sajber napadi na sistem državne administracije, koji i dalje traje, ukazuju na značaj sajber bezbjednost i finansijskog sistema. ICT zajednica ima svoj značajnu uslugu u ovom specifičnom sajber ratu u kome se i mi nalazimo kao kandidat za članstvo u EU”, dodao je ministar.

Damjanović smatra da će djelovanje Fonda za inovacije, te poreske olakšice koje treba da stupe na snagu u narednim sedmicama, omogućiti proboj IT industrije u Crnoj Gori – prije svega za domaće kompanije.

Šef Kancelarije EBRD u Crnoj Gori Remon Zakarija istakao je kako je digitalizacija jedan od tri ključna prioriteta u narednih pet godina ove evropske razvojne banke.

Želimo da pomognemo digitalizaciju u svim zemljama u kojima poslujemo. U Crnoj Gori sarađujemo sa Minisatrstvom ekonomskog razvoja i turizma na razvoju digitalne infrastrukuture. Nadamo se da će odmah nakon završene studije izvodljivosti, stići i investicije u ovaj sektor”, najavio je on.

Kako je istakao, firme u Crnoj Gori treba da spoznaju koje su sve prednosti elektronskog poslovanja, i zajedno sa administracijom rade na njegovoj regulaciji i implementaciji.

Druga CBCG Fintech konferencija nastavlja se kroz četiri panela o najnovijim dostignućima u oblasti finteka kao i izazovima, o kojima ovore eksperti iz centralnih banaka Holandije, Belgije, Gruzije, zatim međunarodnih fintek kompanija iz Velike Britanije, Izraela, EBRD, kompanije Mastercard, te crnogorskog bankarskog i ICT sektora.

Bankar.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *