Od izvoza aluminijuma i struje zaradili 250 miliona

Preliminarni podaci Monstata o ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni u prvih osam mjeseci pokazuju da u crnogorskom izvozu i dalje već tradicionalno dominira učešće električne energije i aluminijuma. To pokazuje da su najveći crnogorski izvoznici Elektroprivreda (EPCG) i kompanija Uniprom, koja gazduje sa Kombinatom aluminijuma (KAP). Sa druge strane, najviše trošimo na uvoz hrane, nafte, automobila i električne energije.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih osam mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,76 milijardi eura, što je 48,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Drastično povećana vrijednost ukupne spoljnotrgovinske robne razmjene za prvih osam mjeseci je u najvećoj mjeri posljedica drastičnog rasta svih cijena, kako u Crnoj Gori tako i na međunarodnom nivou.

Iz Monstata je saopšteno daje izvezena roba vrijedna 470,2 miliona eura, što je 76,6 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 43,5 odsto i iznosio j e 2,2 9 milij ardi eura.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 20,5 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 16,7 odsto. U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva (sektor 3) u iznosu od 149,4 miliona eura, koje čine električna energija sa 127,3 miliona eura i ostalo. Vrijednost izvezene električne energije je u prvih osam mjeseci ove godine uvećana čak 163,2 odsto u odnosu na isti period lani.

To je prvenstveno posijedica gašenja primarne proizvodnje u KAP-u i drastičnog skoka cijena električne energije na međunarodnim tržištima u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine.

Pored električne energije u izvozu dominiraju obojeni metali, odnosno aluminijum sa izvozom vrijednim 122,8 miliona eura. To je povećanje za čak 179 odsto u odnosu na prvih osam mjeseci lani. Izvoz mineralnih ruda, gdje dominira ruda boksit je u prvih osam mjeseci iznosio 30,9 miliona eura i smanjenje 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih osam mjeseci Crna Goraje izvezla hranu vrijednu 23,77 miliona eura, što je 26,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvoz mesa iznosio je 15,12 miliona eura i povećan je 49 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz povrća i voća bio je vrijedan svega 5,27 miliona eura i za 8,8 odsto je manji nego lani u istom periodu.

U prvih osam mjeseci je uvoz nafte i njenih derivata bio vrijedan 257,3 miliona eura i čak je za 114,6 odsto veći u odnosu na isti period lani, što je u najvećem dijelu posljedica velikih skokova cijena goriva na svjetskim tržištima.

Vrijednost uvezene električne energije je bila 121,5 miliona eura i za čak 85,9 miliona eura, odnosno 241,17 odsto je veća nego u prvih osam mjeseci prošle godine. U prvih osam mjeseci uvezli smo hranu vrijednu 409,67 miliona eura, što je 32,3 odsto više nego lani u istom periodu. Uvoz mesaje bio vrijedan 86,25 miliona eura i povećanje 40 odsto, dok je uvoz povrća i voća iznosio 59,5 miliona eura i veći je 22,1 odsto nego u prvih osam mjeseci prošle godine.

Uvoz žitarica i proizvoda od žitarica iznosio je 61,95 miliona eura i 37,7 odsto je veći nego u prvih osam mjeseci prošle godine. Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Svajcarska sa 102,3 miliona eura, Srbija sa 88,1 milion eura i Bosna i Hercegovina sa 64,5 miliona eura. Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 391,9 miliona eura, Kina sa 204,7 miliona eura i Grčka sa 194,1 milion eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjenabila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskogsporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom.

Za uvoz auta dali 134 miliona

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 446 miliona eura, koje čine drumska vozila sa 134,2 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji sa 86,9 miliona eura i ostalo. Vrijednost uvezenih drumskih vozila u prvih osam mjeseci je 40,6 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.