Norveška pomogla otvaranje Biznis info centra u Tivtu

Biznis info centar u Tivtu, čije osnivanje je podržala Kraljevina Norveška kroz projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, danas je svečano otvoren.

Ova opštinska jedinica kroz pružanje informacija i savjeta obezbijediće efikasnu, fleksibilnu i proaktivnu podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) te onima koji žele da otpočnu poslovanje, što će doprinijeti većem zapošljavanju, unapređenju poslovnog ambijenta i ekonomskom razvoju Tivta.

Državni sekretar za ekonomiju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Armend Mila kazao je da će to ministarstvo biti pouzdan partner u budućem radu Biznis info centra i podsticanju daljeg razvoja preduzetništva na teritoriji opštine.

“Tendencija rasta poslovnih subjekata u Crnoj Gori evidentna je iz godine u godinu, gdje se prema podacima Monstata opština Tivat nalazi na 6. mjestu po broju aktivnih poslovnih subjekata, čime se stvara neophodnost unapređenja i razvijanja nove preduzetničke infrastrukture kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou. Budući rad Centra kroz pružanje savjetodavnih usluga, promociju programa podrške i organizaciju preduzetničkih ciklusa edukacije za različite ciljne grupe, predstavljaće odličan model za povezivanje javnog, lokalnog i privatnog sektora i poslužiti kao primjer drugim opštinama za jačanje saradnje sa privatnim sektorom”, izjavio je Mila.

Biznis info centar biće jedinstvena tačka protoka svih informacija koje se odnose na podršku razvoju malog biznisa, i spona između poslovnih i privrednih subjekata i uključenih strana za unapređenje poslovnog ambijenta – nacionalnih institucija, agencija, lokalnih organizacija, međunarodnih partnera, fondova, i drugih aktera.

“Ideja osnivanja Biznis info centra u skladu je sa agendom razvoja Tivta i naporima u otvaranju novih radnih mjesta. To će doprinijeti i stvaranju novog poslovnog ambijenta u našoj opštini. Već postoji značajno interesovanje za korišćenje Biznis info centra, a opština Tivat nastaviće da ga podržava”, izjavio je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

BIC će biti podrška ostatku lokalne administracije, ali i ostalima, prije svega privrednim subjektima i zainteresovanim stranama u Tivtu,  u pružanju informacija koje se odnose na pripremu i realizaciju konkretnih projekata i prijedloga projekata. Kroz obezbijeđivanje uslova ili informacija vezanih za potrebne obuke, treninge i jedan vid konsultantskih usluga zainteresovanim stranama u oblastima upravljanja projektima, turizma, kulture, ruralnog razvoja, zelenih tehnologija, inovativnog i održivog ekonomskog razvoja, novoformirana jedinica doprinosiće razvoju projekata koji doprinose unapređenju lokalnog poslovnog i društvenog ambijenta.

“Koncipiranje ideje uspostavljanja četiri Biznis info centra proistekla je iz Analize potreba za jačom podrškom razvoju malog biznisa na nivou opština, koja je takođe sprovedena u okviru projekta “Norveška za vas – Crna Gora”. Procjena kapaciteta i spremnosti pojedinačnih opština da realizuju ovakav jedan model, sprovedena je u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i lokalnim samoupravama u toku februara i marta 2022. na osnovu unaprijed definisanih  kriterijuma”, rekao je Armen Čekić, menadžer projekta “Norveška za vas – Crna Gora” koji sprovodi UNOPS u Crnoj Gori.

Kraljevina Norveška finansirala je osnivanje BIC Tivat sa 12.270 eura, dok je opština Tivat obezbijedila prostorije i finansirala njihovu rekonstrukciju sa preko 30.000  eura, kako bi se cijeli prostor budućeg BIC priveo namjeni. Osim ovog, kroz projekat “Norveška za vas – Crna Gora” podržano je osnivanje i biznis info centara u Kolašinu, Žabljaku i Danilovgradu, kroz razvoj programa rada i akcionog plana, i nabavku namještaja i opreme. Projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, koji Kraljevina Norveška finansira sa ukupno 2,4 miliona eura, ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore.

Check Also

Akcije IRF-a, Pošte i Aerodroma biće uvrštene na regulisano tržište

Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.