Kovijanić potpredsjednik borda tijela evropskih regulatora za elektronske komunikacije i Grupe nezavisnih regulatora

Dodajte komentar

Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Branko Kovijanić, izabran je za potpredsjednika Miniborda Tijela evropskih regulatora za oblast elektronskih komunikacija (Body of European Regulators for Electronic Communications – BEREC) za 2023. godinu.

Kako je saopšteno iz EKIP-a, on će istu funkciju u istom terminu obavljati i u Grupi nezavisnih regulatora (Independent Regulators Group – IRG).

Nadležnosti BEREC-a su, između ostalog, razmjena ekspertiza i najbolje prakse, davanje mišljenja i preporuka o načinu funkcionisanja telekomunikacionog tržišta u Evropskoj uniji, te pripremi mišljenja i stavova o raznim pitanjima regulacije za potrebe Evropske komisije i Evropskog savjeta. Grupa nezavisnih regulatora (IRG) evropskih nacionalnih regulatornih tijela za telekomunikacije ima cilj da se razmjenjuju iskustva i stavovi među članovima IRG-a o važnim pitanjima koja se odnose na regulaciju i razvoj tržišta telekomunikacija.

Upravo je Kovijanić 2019. godine, kao tadašnji predsjednik Savjeta EKIP-a, potpisao sporazum o pridruživanju našeg regulatora BEREC-u.

“Kontinuirano učešće zaposlenih i menadženta EKIP-a u okviru BEREC-a omogućilo je primjenu najbolje regulatorne prakse u sektoru elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, brži prenos ekspertskog znanja i dodatno jačanje administrativnih kapaciteta. Vjerujem da je mojim izborom dato veliko i značajno priznanje Crnoj Gori i EKIP-u, kao najstarijoj regulatornoj agenciji u ovom dijelu Evrope, te ujedno predstavlja potvrdu stalnog unaprijeđenja i posjedovanja ekspertize zaposlenih u EKIP-u”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, BEREC DO 2025. godine ima više krupnih zadataka koji su definisani njenom strategijom.

“Cilj je da se, uz primjenu regulatornog okvira EU, podstakne nezavisna, dosljedna i kvalitetna regulaciju digitalnih tržišta kako bi se promovisalo efikasno unutrašnje tržište u sektoru elektronskih komunikacija i stvorili uslovi za dodatne benefite, kako potrošačima tako i preduzećima. Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU sve je bliža tom cilju, pa ću predstojeći mandat sa kolegama u EKIP-u posvetiti sprovođenju nadležnosti, misije i strategije BEREC-a, te implementaciji najboljih praksi na našem tržištu kao i transferu znanja eksperata članica ovog tijela zaposlenim u sektoru elektronskih komunikacija u Crnoj Gori. Vjerujem da ćemo time doprinijeti daljem jačanju nezavisnosti naše regulatorne agencije i administrativnih kapaciteta u državi. Upravo su to dva završna mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u Poglavlju 10 – Informatičko društvo i mediji, koje obuhvata elektronske komunikacije, usluge informatičkog društva i audiovizuelnu politiku”, zaključio je Kovijanić.

EKIP podsjeća da će biti domaćin drugog plenarnog zasijedanja BEREC-a u junu 2023. godine, kada se očekuje učešće više od 100 predstavnika svih regulatornih agencija za elektronske komunikacije država članica Evropske unije i onih koje učestvuju u radu BEREC-a kao posmatrači bez prava glasa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *