Cijena nafte biće 100 dolara po barelu početkom sljedeće godine

Investiciona banka “Morgan Stenli” je podigla prognozu cijene nafte za prvi kvartal 2023. sa ranije procijenjenih 95 na 100 dolara po barelu. Razlog promjene prognoze je to će dogovor grupe OPEK+ o oštrom smanjenju proizvodnje i embargo EU na rusku naftu (koji treba da stupi na snagu u decembru) dovesti do oskudne ponude.

Alijansa OPEK+, koja okuplja članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihove saveznike uključujući Rusiju, odlučila je juče na sastanku u Beču da smanji izvlačenje nafte za dva miliona barela dnevno.

Prethodno je u posljednje dvije godine proizvodnja povećavana kako bi se vratila na nivo prije naglog pada zbog smanjene potražnje usljed udara kovid pandemije marta 2020. godine.

“Sada procjenjujemo deficit ponude na tržištu nafte od 0,9 miliona barela dnevno u 2023. godini, u odnosu na 0,2 miliona barela dnevno ranije. Ta prognoza pretpostavlja da će ruska proizvodnja nafte pasti za 1,0-1,5 miliona barela dnevno nakon stupanja na snagu embarga EU na uvoz ruske nafte”, objavio je “Morgan Stenli”, a prenosi Rojters.

Izvor: 24sedam.rs

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.