Uprava prihoda i carina ponovo u rukama Damjanovića?

Dodajte komentar

Direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević podnio je juče ostavku na tu funkciju, a Vlada danas treba da donese odluku da li će Upravom upravljati ministar finansija Aleksandar Damjanović ili će imenovati nekoga za vršioca dužnosti. Ovo su dvije opcije koje su pred ministrom finansija do izbora novog direktora UPC.

Ukoliko bi Damjanović rukovodio UPC do izbora novog direktora, to bi bio njegov povratak na čelo UPC, gdje je bio vršilac dužnosti šest mjeseci u 2021. godini.

“Na Vladi će se razmotriti jedna od te dvije opcije”, kazao je Damjanović za Dan.

Milošević je podnio ostavku nakon razgovora sa premijerom Dritanom Abazovićem, a nekoliko dana nakon što je bio pozvan u SDT da da izjavu u vezi sa nestankom kamiona sa cigaretama koje je trebalo da se unište. Kamion se u međuvremenu pojavio, ali je Milošević očigledno shvatio da mora da podnese odgovornost za propust. Nakon podnošenja ostavke Milošević više nema ovlašćenja da bilo šta potpisuje u UPC.

Damjanoviću u oktobru nije produžen v.d. mandat od strane tadašnjeg ministra Milojka Spajića, na čiji je predlog, nekoliko dana pred izbor manjinske Vlade, za direktora UPC imenovan Rade Miloševiću aprilu. Funkcioner URA je imenovan za direktora, odnosno predložen od strane Spajića, takođe nakon razgovora Spajića sa Abazovićem, tadašnjim mandatarom. Spajić je tada predložio za direktora funkcionera partije koja je oborila Vladu u kojoj je on bio ministar. Milošević je tada bio prvorangirani zajedno sa Jelenom Đukić.

Ovo je treći put za godinu da UPC ostaje bez direktora. Između Damjanovića i Miloševića Upravom je rukovodila sa pozicije direktora Milena Petričević, koja je platila ceh zbog propusta u vezi sa koncesijom za Džek pot.

Milošević je u ostavci naveo da se odlučio na takav čin iz moralnih razloga.

“Kao odgovoran i savjestan građanin, uvažavajući mjesto i ulogu koju ovaj državni organ ima u institucionalnom sistemu Crne Gore, odlučio sam se na ovaj čin da bih rasteretio Vladu, Upravu prihoda i carina i sebe lično, pritiska koji su rezultat nedavnih dešavanja u vezi istrage o nezakonitom postupanju službenikaUprave prihoda i carina. Okolnost da je nakon sprovedenih istražnih radnji Tužilaštva došlo do lišenja slobode, službenika državnog organa na čijem sam čelu, i pored činjenice da sam učinio sve što jeu nadležnosti direktora ovoga organa da se dugogodišnja devijantna ponašanja ovog tipa iskorijene, ipak predstavlja određeni oblik objektivne odgovornosti zbog koje sam se odlučio da mi na lični zahtjev prestane mandat. Svoj posao sam uvijek radio odgovorno, profesionalno i transparentno, u skladu sa normativno pravnim zakonodavstvom. Uvjerenja sam da svojim radom nijesam prekršio zakon ni po bilo kojoj odredbi, te da je s jedne strane medijske, a s druge politička hajka, usmjerena na moju diskreditaciju. Ista je osmišljena i instruirana od strane određenih interesnih grupa ugroženih mojim savjesnim i profesionalnim radom”, naveo je Milošević u ostavci i na kraju napisao “Da je vječna Crna Gora”.

Pohvalio se naplatom i zapljenama

Milošević se u ostavci pohvalio rekordnom naplatom budžetskih prihoda koja je za devet mjeseci iznosila 1,56 milijardi eura, što je za 150,5 miliona više u odnosu na plan za 2022. godinu, a 93,06 miliona više u odnosu na 2019. godinu.

Moj doprinos je vidan i u suzbijanju nelegalne trgovine i šverca cigareta kroz rekordne zaplene od 155.537 cigareta u paketima za vrijeme mog mandata, što je više od ukupnih zaplena u poslednjih 30 godina. O tome da se minimizirala nelegalna trgovina cigaretama govori i rekordna naplata akciza na duvanske proizvode, koja je za devet mjeseci ove godine iznosila 70 miliona eura, što je za 23 miliona više u odnosu na plan za prvih devet mjeseci ove godine. Za pet mjeseci mog mandata po osnovu naplate akcize na duvanske proizvode naplaćena su 47,3 miliona, što je više u odnosu na prvih devet mjeseci, deset godina unazad pojedinačno precizirao je Milošević.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *