Regulativa i bolja IT infrastruktura preduslov za razvoj fintech ekosistema

Dodajte komentar

Izrada regulative, savjetovanje i unaprjeđenje vlastite informaciono-tehnološke infrastrukture izuzetno je važno za praćenje savremenih tokova digitalnih servisa u finansijama – fintech-a, ističu iz Centralne banke Crne Gore.

U susret sjutrašnjoj drugoj Fintech konferenciji i Hakatonu koje vrhovna monetarna institucija organizuje kako bi više popularizovala i edukovala ovaj sve važniji segment poslovanja finansijskog sektora, iz CBCG su za portal Bankar.me podsjetili da je riječ o najvidljivijim formama njihovog angažovanja, u što spada i njihov Fintech Hub.

Manje vidljivo, a ne manje bitno – naprotiv – smatraju svoj angažman u izradi regulative, zakona i podzakonskih akata, zatim savjetovanje, te unapjeđenje sopstvene tehnološke infrastrukture koja u određenim domenima predstavlja osnovu za dalji razvoj fintech ekosistema.

„Vrlo važan segment predstavlja i saradnja sa naučnim i obrazovnim ustanovama. Između ostalog, CBCG je uspostavila saradnju sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore u okviru koje će uskoro otpočeti prvi istraživački projekat primjene visokosofisticiranih tehnologija u prevenciji prevara i zloupotreba kod bezgotovinskih plaćanja. Istraživanje radi zajednički istraživački tim kojeg čine profesori i saradnici sa ETF-a i eksperati CBCG“, naveli su iz ove institucije.

Posebno su ponosni na edukaciju koju su sproveli kroz niz prezentacija za studente, srednjoškolce, ali i osnovce u Crnoj Gori, kako bi i oni, kao budućim korisnici ili kreatori, shvatili koliki je značaju fintech servisa.

Kada je riječ o podršci kroz iniciranje ili pak prezimanje nekog fintech rješenja u razvojnoj fazi, ističu da – kao regulator, a potom i pružalac određenih sevisa poput nacionalnog platnog sistema – nemaju takvu praksu.

„Svoju misiju prepoznajemo i uspješno je sprovodimo kroz stručnu, savjetodavnu podršku preduzetnicima, finansijsku edukaciju građanima i partnerstvo sa ostalim institucijama koje utiču na dinamiku razvoja fintech oblasti. Start-up projekti i druge inicijative imaju otvorena vrata u CBCG kao partneru, ali ne i investitoru“, napominju iz CBCG.

Bankar.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *