Kako da budete uspješni na poslu, a da vaš privatni život ne trpi

Napraviti balans između posla i privatnog života sve je veći izazov u današnjem random okruženju. Kako odvojiti poslovni život od privatnog?

Kako biste bili uspješni na poslu veoma je važno da budete usklađeni i sa svojim privatnim obavezama jer će vremenom posao početi da trpi zbog toga, savjetuju stručnjaci.

Ukoliko radite od kuće, velike su šanse da ćete imati duple dužnosti budući da je pandemija korona virusa donijela potpunu transformaciju radnih navika i okruženja.

Rad od kuće – prednosti i mane i kako razdvojiti poslovni dio

Dok neki nastavljaju da svoje poslovne aktivnosti obavljaju kao i do sada, mnogi su kancelariju preselili u dnevnu sobu ili trpezariju, a to, bićete saglasni, ima i prednosti i mana.

Balansiranje na liniji između privatnog i poslovnog je još teže od kada smo sve preselili na internet, pa tako možemo uhvatiti sebe da kod kuće nemamo radno vrijeme i da nam je cio dan posao.

Balans je ključ svega, te tako počnite sa malim promjenama poput toga da podijelite dane odmora ili date sebi oduška tokom vikenda ili popodneva.

Kako balansirati na relaciji poslovni život – kuća?

Jedan od najtežih djelova rada kod kuće je odvajanje posla od porodičnog i društvenog života.

1. Odrediti prioritete i definišite poslovne i privatne obaveze. Kreirajte radni raspored i držite se njega. To će vam možda biti veliko iskušenje da odgovorite na lične pozive tokom dana, dok ćete nakon posla odgovarati na poslovne pozive. Ove planove treba praviti svaki dan i to za dan unaprijed i, ukoliko se oni odnose i na druge osobe, uključiti i njih u dogovor i planiranje, kako bi svi međusobno uskladili plan koji može da se realizuje. Ako se privatni planovi remete zbog poslovnih obaveza, obavezno na vrijeme obavijestite porodicu ili prijatelje sa kojima su planovi pravljeni.

2. Vaši prijatelji ili porodica će možda neće razumjeti da to što radite od kuće ne znači da mogu da vas pozovu ili da odete na kafu pa čak i šoping. Recite im da su vaši radni dani upravo za obavaljanje poslovnih obaveza. Ostavite privatne pozive za period nakon radnog vremena i vidjećete da će vaši prijatelji prihvatiti vaš raspored.

3. Sad kada imate poslovni raspored, to ne mora da znači da se morate držati toga vremena kao svi drugi. Odredite vrijeme onako kako vama odgovara i u kojima ste najproduktivniji. Bilo da ste jutarnji tip ili večernji, postavite svoje vrijeme u skladu sa tim kada možete uraditi najviše posla i kada ste najproduktivniji.

4. Ukoliko dobijate pozive nakon posla, bitno je da imate drugu liniju koja vam je striktno poslovna, ili makar imate sekretaricu koja će odgovarati na takve pozive. Na ovaj ćete način dati poslovniji odnos vašem klijentu, ako razdvojite vaše poslovne i privatne pozive.

5. Izbjegavajte pregledanje poslovnih e-mailova ili poruka, dok odmarate kod kuće. Izbjegavajte ovo i na poslu sa privatnim porukama, jer ćete na taj način smanjiti svoju produktivnost i možda ostati duže na poslu.

6. Tačno rasporedite vaš posao i na vrijeme odlazite kući, kako biste imali efikasno vrijeme sa svojom porodicom. Postavite sebi cilj da svaki dan u isto vrijeme idete sa posla kući.

7. Kada niste na poslu nemojte razgovarati o poslu. Družite se sa ljudima koji vam nisu prijatelji sa posla, ali ako ipak imate prijatelje sa kojima radite, uspostavite pravilo da nema priče o poslu kada ste van kancelarije.

8. Zaboravite na posao kada ste kući. Kada ste kući fokusirajte se na porodicu, hobije i lične interese. Treba da naučite da kontrolišete stres i misli, koliko god je to moguće, tako da poslije posla kada je vrijeme da se posvetite porodici uradite upravo to – posvetite joj se.

Još gora varijanta je da stres koji akumulirate na poslu praznite na svojim bližnjima. To isto važi i za posao tako da, ako već ostajete par sati duže na poslu, onda se posvetite tome šta radite.

Planirajte privatne obaveze, baš kao i poslovne

Baš kao što to činite sa poslovnim obavezama, planirajte i recite sebi da morate da obavljate i privatne obaveze.

Amit Suad, autor knjige “Vodič za život bez stresa” savjetuje da se poslije posla posvetimo porodici a ne gledanju TV-a i posezanju za daljinskim upravljačem.

“Dobićete isti osjećaj opuštanja od pet minuta bliskosti sa porodicom kao da ste proveli dva sata pred televizorom”, ističe Suad.

Svoje poslovne zadatke završite do kraja radne nedjelje, pa vikendom podijelite slobodno vrijeme na “blokove” različitih aktivnosti, poput vožnje biciklom ili plivanja nakon čega ćete otići na ručak ili večeru sa prijateljima ili porodicom.

Suad u svojoj knjizi preporučuje da spojite fitnes i razmišljanje. Dok radite kardio, razmišljajte o tome kako da riješite aktuelne probleme na poslu, navodi on. Posvetite se strategiji kako da iste stvari u poslu radite na novi i bolji način.

Zbog posla od kuće u prilici smo da više vremene provodimo sa svojim bližnjima, pa vrijeme sa njima iskoristite za zbližavanje, a ne razdvajanje, osluškujte potrebe jedni drugih i pokušajte da riješite sve one sitne nedoumice za koje do sada niste imali vremena.

Radno okruženje učinite prijatnim i udobnim, prostor oplemenite sitnicama koje vam znače i koje vas čine produktivnijim.

Postavite jasne i realne prioritete, i ne dozvolite sebi da zbog posla postanete dio negativne statistike.

Izvor: BIZLife

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.