Budva Rusima blokirala stanove zbog poreza

Dodajte komentar
Budva

Samo u proteklih par mjeseci, oko dvadesetak nekretnina, stanova, apartmana i kuća u vlasništvu ruskih državljana blokirani su upisivanjem hipoteke u katastarsku evidenciju, čime je Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda primijenila posljednju mjeru kako bi od inostranih građana naplatila porez na nepokretnost.

U posljednjem oglašavanju, u koje su Vijesti imale uvid, Uprava lokalnih javnih prihoda je krajem septembra donijela rješenja o hipoteci za sedam ruskih državljana, a ista brojka je bila i krajem jula.

Uprava je pokrenula i više desetina postupaka prinudne naplate poreskog duga za inostrane građane, većinom ruskih državljana, čime je blokirala račune kako bi naplatila zaostala poreska dugovanja.

Opština Budva je i ranije imala probleme kako da naplati poreske obeveze od, prije svega ruskih državljana, koji su najbrojniji vlasnici nekretnina među stranim građanima. Od “zlatne groznice” 2007. kada su Rusi nemilice kupovali vile, kuće, stanove, zemljišne komplekse, lokalna uprava je kuburila kako da naplati porez, jer mnogima od njih ne može ni da se uruče rješenja o porezu.

To je posebno izraženo u protekle dvije godine od pandemije korone, kada brojni ruski državljani nijesu ni dolazili u svoje nekretnine u Crnu Goru.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budve u prvoj polovini ove godine blokirala je na području od Jaza do Buljarice čak 271 nekretninu, od stanova, kuća do velikih zemljišnih kompleksa, nakon što vlasnici i pored upozoranje nijesu izmirili dug na ime poreza na nepokretnost.

Neselektivni pristup Uprave lokalnih javnih prihoda na čijem je čelu proteklih dvije godine Vesna Kovačević, donijela je višemilionsko punjenje opštinske kase, što je bio ključni priliv novca u vrijeme korona krize, te omogućilo i normalno funkcionisanje i redovno servisiranje svih obaveza administracije.

Samo tokom prošle godine Uprava lokalnih javnih prihoda je naplatila čak 18 miliona na ime poreza na nepokretnost,osam miliona eura više od onoga što je bilo budžetom planirano, što je uticalo da se radi pozitivan rebalans.

Naplata poreza je i u prvih devet mjeseci ove godine odlična, pa je tako do sada naplaćeno 12 miliona eura, što je odličan rezultat, jer je budžetom za ovu godinu predviđeno da se na ime poreza na nepokretnost inkasira 13,2 miliona eura.

Još ranije su iz Uprave najavili da očekuju da će biti premašen plan budžeta za 2022.

Spisak poreskih dužnika je podugačak i praktično crna lista onih koji izbjegavaju poreske obaveze, iz godine u godinu se povećava. Kako bi naplatili poreske dugove, Uprava lokalnih javnih prihoda to vrši blokadom računa ili imovine dužnika.

Blokada računa preko Centralne banke sprovodi se prilikom naplate duga kod pravnih lica, dok se poreski dug građana naplaćuje upisom hipoteke na nepokretnost u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, čime se Opština osigurava da će obaveza biti izmirena.

Vijesti su u više navrata objavljivale da je Uprava lokalnih javnih prihoda samo tokom prve godine bez ikakve selekcije vršila blokade imovine svih onih koji ne izmiruju obaveze, pa tako blokirani su veliki zemljišni kompleksi u zaleđu Kamenova, Jadranski sajam, ali i zemlja iznad plaže Mogren, hipoteke su upisivane i na nekretnine kontroverznih biznismena, vođa narko klanova, ali i na hotelske komplekse, poput “Asa” u Perazića dolu.

Uprava lokalnih javnih prihoda u prvoj polovini ove godine blokirala je na području od Jaza do Buljarice čak 271 nekretninu, od stanova, kuća do velikih zemljišnih kompleksa, nakon što vlasnici i pored upozoranje nijesu izmirili dug na ime poreza na nepokretnost. Neselektivni pristup Uprave donio je višemilionsko punjenje opštinske kase, što je bio ključni priliv novca u vrijeme korona krize, te omogućilo i normalno funkcionisanje i redovno servisiranje svih obaveza administracije.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *