Banke koje finansiraju Maskovo preuzimanje Twittera suočavaju se sa gubicima

Dodajte komentar

Zaokret Ilona Maska oko kupovine Twittera nije mogao doći u gore vrijeme za banke koje finansiraju veliki dio posla od 44 milijarde dolara i mogle bi se suočiti sa značajnim gubicima.

Kao i u svakoj velikoj akviziciji, banke bi tražile da prodaju dug kako bi ga skinule iza svojih knjiga. Ali, kako javlja Rojters, investitori su izgubili apetit za rizičnijim dugovima kao što su krediti, zastrašeni brzim povećanjem kamatnih stopa širom svijeta, strahom od recesije i nestabilnosti tržišta uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Dok će Mask osigurati veći dio od 44 milijarde dolara prodajom udjela u svojoj kompaniji za prouzvodnju električnih vozila Tesla i oslanjanjem na vlasničko finansiranje od strane velikih investitora, velike banke su se obavezale da daju velikih 12,5 milijardi dolara. Među njima su Morgan Stanley, Bank of America Corp i Barclays Plc. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, BNP Paribas SA, Mizuho Financial Group Inc i Societe Generale SA su takođe dio ove grupe finansijera.

Konstatujući druge nedavne velike gubitke banaka u finansiranju uz pomoć zaduženja, više od 10 bankara i analitičara industrije reklo je Reutersu da su izgledi loši za banke koje pokušavaju prodati dug. Paket dugova na Twitteru sastoji se od 6,5 milijardi dolara kredita od grupe zajmodavaca, 3 milijarde dolara u osiguranim obveznicama i još 3 milijarde dolara u neobezbijeđenim obveznicama.

“Banke su pritjerane uz zid – nemaju drugog izbora osim da finansiraju posao”, rekao je analitičar Wedbush Securities, Dan Ives.

U drugom tromjesečju američke banke su počele da smanjuju izloženost svojih kredita, jer su se izgledi za sklapanje poslova pogoršali povećanjem kamatnih stopa. Banke će sljedeće sedmice početi da izvještavaju o zaradi u trećem kvartalu.

Izvor: Bloomberg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *