Zarade u To Montenegru dostižu i do 7.000 eura mjesečno

Dodajte komentar

Novi Odbor direktora To Montenegra tražio je na posljednjoj sjednici izmjenu sistematizacije u dijelu opisa pojedinih radnih mjesta, kako bi se izbjeglo isplaćivanje previsokih zarada, koje tokom sezone dostižu 7.000 eura, saznaje Pobjeda iz izvora u državnom avio-prevozniku.

Na sjednici borda, koja je održana prošlog četvrtka, raspravljalo se o organizaciji i sistematizaciji državne avio-kompanije, koju je ranije ustanovila pravna služba.

Previsoke plate

Utvrđeno je da je sistematizacija koncipirana na način da pojedinci na važnim pozicijama mogu da ucjenjuju kompaniju. Radna mjesta su, prema tvrdnjama izvora Pobjede, sistematizovana tako da propisane kvalifikacije maltene može da ispuni samo jedan čovjek, iako su definisani uslovi nepotrebni, što sprečava kvalitetnije kadrove da dobiju posao. Omogućeno je da se određena rukovodeća mjesta vezuju za posebne vještine, čime je pojedincima omogućeno da mjesečno zarađuju 7.000 eura pokrivajući više pozicija.

“Odbor direktora je konstatovao da postoje zarade koje odstupaju od standarda, odnosno da su u nekim dijelovima kompanije previsoke”, kazali su Pobjedi izvori iz To Montenegra.

Promjenama sistematizacije protivila se pravna služba, tvrdeći da je ona „idealno strukturirana“.

Novi Odbor direktora To Montenegra izabran je 13. septembra, nakon što su devet mjeseci poslovali bez najvažnijeg organa upravljanja. U bord su ušli Orhan Hodžić, Suad Đelović, Mirko Škerović, Vukadin Stojanović i Pavle Ljesar, koji je jedini član prethodnog borda.

Urgencije ka Vladi

Izvori Pobjede kažu da su članovi borda tražili da se Vlada urgentno obavijesti o stanju u kompaniji, koja od posljednjeg dana septembra ima upražnjeno mjesto izvršnog direktora, budući da v.d. Dragana Frantov-Nikolić ne želi da joj se produži mandat. Frantov-Nikolić je na toj dužnosti bila prethodnih šest mjeseci, a ranije je bila direktorka komercijale. Očekuje se da će odluka o novom rješenju za novog direktora, kojeg imenuje bord, donijeti do kraja sedmice.

Prema finansijskom iskazu za prošlu godinu, koju je To Montenegro završio sa pet miliona eura minusa, na zarade je potrošeno dva miliona, dok je prosječna plata bila 1.400 eura i među najvišim je u državnim preduzećima. Kako avio-prevoznik posluje od početka ove godine javnosti nije poznato, jer kompanija izbjegava da saopšti tu informaciju.

Na sjednici se raspravljalo i o ugovorima zaposlenih, pri čemu su neki od članova insistirali da se sačuvaju ugovori pilota, iako avioni u narednom periodu idu na servis. Kako je Pobjeda već objavila, kompanija će zbog toga u novembru raspolagati samo sa jednim avionom, usljed čega su smanjili broj letova.

Planirano je da prvi avion ode na radove 9. oktobra, a drugi po njegovom povratku. Do kraja oktobra To Montenegro ima u zakupu „erbus 320“ od hrvatskog Trade Aira, a cijena tog aranžmana nije poznata.

Finansijski direktor vodi političku kampanju

Finansijski direktor To Montenegra Nebojša Vuksanović, koji je ujedno šef pravne i IT službe, od 26. septembra zvanično predvodi kampanju SNP-a za lokalne izbore u Podgorici, kao kandidat za gradonačelnika. Vuksanović, koji prema informacijama Pobjede u To Montenegru zarađuje 3.000 eura mjesečno, juče je Pobjedi kazao da trenutno koristi godišnji odmor, te da njegov politički angažman nije u konfliktu interesa sa pozicijom koju ima u državnoj avio-kompaniji.

– Poslu pristupam profesionalno i u svakom momentu vrlo posvećeno. Tokom mog odsustva, sve obaveze i nadležnosti sektora kojim rukovodim, ažurno i odgovorno obavlja moj tim – odgovorio je Vuksanović na pitanje kako uspijeva da vodi kampanju i obavlja posao u firmi koja u ovom periodu godine ima cash flow probleme i posluje u višemilionskom minusu.

Osim što je finansijski direktor u To Montenegru, Vuksanović je angažovan i kao predsjednik Odbora direktora Plantaža, gdje je prošle godine mjesečno primao 677 eura.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *