Za završetak autoputa potrebne još 1,3 milijarde

Dodajte komentar

Za završetak kompletnog auto-puta Bar – Boljare biće potrebno oko 1,3 milijarde. S obzirom na to da je prioritetna dionica od Smokovca do Mateševa koštala oko milijardu eura, to znači da bi kompletan auto-put koštao oko 2,3 milijarde eura.

Juče je u Podgorici održana kost-benefit prezentacija opravdanosti izgradnje auto-puta Bar – Boljare koju je izradila Evropska banka za obnovu i razvoj u saradnji sa Vladom i Ministarstvom kapitalnih investicija. Prema ovoj analizi, izgradnja preostalih dionica po kilometru bi bez PDV-a koštala oko 9,3 miliona eura.

Projekat predviđa da bi dužina crnogorskog auto-puta bila 180 kilometara i podrazumijeva pet dionica, među kojima je ljetos otvorena prioritetna, a dionica od Đurmana do Farmaka bi koštala 370 miliona, od Farmaka do Smokovca 227 miliona, od Mateševa do Andrijevice 341 milion, a od Andrijevice do Boljara 352 miliona eura. Dionica od Smokovca do Mateševa je duga 41,5 kilometara.

U studiji se navodi da bi auto-put trebalo da bude isplativ od 2057. godine, kada se očekuje da će prolazak automobila na dnevnom nivou biti između 17.000 i 37.000.

Eventualni rast troškova mogao bi biti izazvan rastom cijena u izgradnji, što je bio slučaj kod izgradnje prve dionice.

Prema ovoj studiji, cijena putarine koja se preporučuje je između pet i sedam centi bez PDV-a po kilometru.

Eventualni pad saobraćaja za dva odsto doveo bi auto-put u zonu neisplativosti, dok je predviđeno da maksimalna brzina bude između 80 do 120 kilometara na čas u zavisnosti od dionice.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je kazao da se 2024. ili 2025. godine može očekivati raspisivanje tendera za izvođača radova na sljedećoj dionici.

“Ovaj put za Crnu Goru nije samo običan graditeljski poduhvat, već put koji znači čvršće povezivanje sa evropskim sistemom vrijednosti, principima i standardima, a Crna Gora samo snaženjem veza sa regionom i Evropom ostaje i jedan od oslonacaregionalne stabilnosti”, poručio je Ibrahimović na jučerašnjoj prezentaciji.

Kada je riječ o izgradnji budućih dionica, neke od varijanti podrazumijevaju radove unutar zaštićenih područja, poput Nacionalnog parka Skadarsko jezero, parka prirode Zeta, kao i Ramsar i Emerald područja rijeka Tare i Lima, a u međuvremenu su izabrane varijante koje neće značajnije uticati na ova područja.

Za dionicu Đurmani Farmaci odbačen je prolazak auto-puta preko jezera u dužini od 8,8 kilometara i izabrana je varijanta preko Rijeke Crnojevića koja samo 200 metara ulazi u zonu nacionalnog parka.

Kako je navedeno, nije moguće projektovati da dionica Farmaci – Smokovac izbjegne zaštitnu zonu parka prirode rijeke Zeta, većće se dugim mostomumanjiti interakcija sa zaštićenim područjem, a slične mjere će morati da budu sprovedene i u područjima Tare i Lima kako bi se smanjio negativni uticaj na prirodu.

Prezentaciju su pripremili Pepi Dimopulu, Konstantin Siderovski, Džorc Limberopulos i Aliki Tsaruči.

Studija će se ažurirati nakon znatnijih promjena

Zaključci studije su pokazali da određeni parametri, kao što su troškovi i saobraćaj, mogu da utiču na pozitivnu studiju.

“Stoga je predloženo da kad god imamo znatne promjene u ovim parametrima, da se ova studija ažurira. Važno je da se uzme u obzir da troškovi izgradnje, nakon projekte faze, mogu biti mnogo detaljniji”, kazala je Dimopulu.

Ona je istakla da nakon studije slijede preliminarni projekti za dionice jedan i pet, kompletna procjena uticaja na životnu sredinu, kao i određene dozvole kada je u pitanju izgradnja.

“Imamo određenu zakonsku regulativu koju moramo da ispunimo i činjenicu da Ministarstvo kapitalnih investicija, kao i do sada, nadgleda projekat”, rekla je Dimopulu.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *