Turisti za pola godine Hrvatskoj donijeli 3,172 milijarde eura

Dodajte komentar

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u drugom tromjesečju ove godine prihodi od stranih turista iznosili su dvije milijarde i 686 miliona eura, što predstavlja rast od 121 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, što znači da je prihodovano milijardu i 469 miliona eura više.

U odnosu na drugo tromjesečje 2019. godine prihodovano je 364 miliona eura više, odnosno prihodi od stranih turista u drugom tromjesečju 2022. su za 16 odsto viši nego u istom razdoblju 2019. godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva turizma i sporta.

“Dosad najbolja prva polovina turističke godine, u kojoj smo ostvarili prihode od stranih turista u iznosu od tri milijarde i 172 miliona eura, odličan je pokazatelj jačanja prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije i izvan ljetnih mjeseci, što prate i dosadašnji rezultati posezone”, dodaje se u saopštenju.

Razvoj održivog i cjelogodišnjeg turizma

“Ovo je još jedna potvrda i svim našim strateškim aktivnostima kojima doprinosimo razvoju održivog i cjelogodišnjeg turizma”, istakla je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom objave rezultata o prihodima u turizmu.

Sveukupno, u prvom polugodištu 2022. godine prihodi stranih turista iznosili su tri milijarde i 172 miliona eura, što predstavlja rast od 117 odsto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, odnosno prihodovano je milijardu i 712 miliona eura više.

U odnosu na prvo polugodište 2019. godine prihodovano je 363 miliona eura više, odnosno prihodi od stranih turista u prvom polugodištu 2022. godine su za 13 odsto viši nego u istom razdoblju 2019. godine.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *