Grupa OPEC+ razmatra najveće smanjenje proizvodnje od 2020. godine, pokušavajući da tako primiri cijene nafte koje od sredine ljeta padaju zbog usporavanja globalne privrede i povećanja kamatnih stopa. Međutim, taj potez je rizičan jer bi mogao da poveća tenzije sa Vašingtonom.

Predstavnici alijanse rekli su u Beču da su spremni da razgovaraju o smanjenju proizvodnje nafte od čak dva miliona barela dnevno. Ipak, u stvarnosti će taj potez manje uticati na globalno snabdijevanje jer nekoliko zemalja već šalje manje količine. Predstavnici grupe bi takođe mogli da razgovaraju o manjim rezovima – od jedan do 1,5 miliona.

Velikim rezom OPEC+ rizikuje da izazove još jedan šok svjetskoj ekonomiji, koja se već bori sa inflacijom izazvanom povećanim troškovima energenata. Moguće je da će taj potez uzrujati SAD i potencijalno izazvati odgovor Vašingtona. Predsjednik Joe Biden posjetio je Saudijsku Arabiju ranije ove godine, nadajući se da će ugovoriti povećanje proizvodnje koje bi uticalo na snižavanje cijena goriva na pumpama u Americi, a uoči izbora u novembru.

“Teško je procijeniti koliko je Bidenova administracija zabrinuta zbog potencijalnog ponovnog rasta cijena nafte”, rekao je Bob McNally, osnivač Rapidan Energy.

Zvaničnici Bijele kuće već su zatražili od američkog ministarstva energetike da analizira da li bi zabrana izvoza benzina, dizela i drugih naftnih derivata snizila cijene, javio je Bloomberg u utorak. To je kontroverzna ideja, ali ona postaje sve popularnija u nekim delovima Bidenove administracije.

Dok se ministri OPEC+ sastaju u Beču, evropski i američki lideri rade na suzbijanju prihoda koje Moskva prima od nafte kako bi pokušali da oslabe ratnu mašinu Vladimira Putina. EU treba da odobri novi paket sankcija koji će ozbiljno umanjiti mogućnost Rusije da prodaje sirovu naftu, dok SAD rade sa saveznicima na sprovođenju ograničenja cijena ruske nafte.

Potez OPEC+ ide u suprotnom smjeru i naglašava napetost u američko-saudijskim odnosima i trajnu snagu saudijskih veza sa Moskvom uprkos ratu. Očekuje se da će potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak lično prisustvovati sastanku u Beču, što predstavlja diplomatsku glavobolju za Evropsku uniju.

Izvor: Bloomberg Adria