Mašinski podigao 10 miliona dolara iz Celsiusa prije njegovog gašenja?

Dodajte komentar

Bivši izvršni direktor Celsiusa Aleks Mašinski navodno je podigao 10 miliona dolara s računa firme još u maju, samo nekoliko sedmica prije nego što je sada ugašena firma za kripto kreditiranje zamrzla povlačenje sredstava kupaca, piše Financial Times.

Izvor upoznat s ovim rekao je FT-u da je povlačenje bilo unaprijed planirano i povezano s potezima Mašinskog.

Prije velikog povlačenja, Mašinski je navodno podizao male količine kripta za poreze, rekao je izvor, i dosljedno je polagao kriptovalute u iznosima ukupnog od onog što je povukao u maju.

Mašinski je 27. septembra podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora, rekavši da mu je “jako žao” zbog teških finansi0jskih okolnosti s kojima se suočavaju članovi zajednice i nazvao sebe “smetnjom” za Celsius i njegov put ka oporavku.

Ono što je nekada bila popularna platforma za kreditiranje s procjenom od preko 3 milijarde dolara, u julu je podnijela zahtjev za bankrot poglavlja 11, a dokumenti otkrivaju rupu u bilansu od 1,2 milijarde dolara.

Celsius i američki regulatori

U pokušaju da vrati neka sredstva kupcima, Celsius se sada suočava s nekim od glavnih regulatora.

Ministarstvo pravosuđa uskočilo je s podneskom 30. septembra, protiveći se zahtjevu Celsiusa da se riješi svojih stablecoina, navodeći da su prijedlozi preuranjeni dok se ne podnese izvještaj revizora.

Firma u stečaju zatražila je prodaju 23 miliona dolara svojih stablecoina 16. septembra kako bi pomogla u plaćanju dnevnog poslovanja zajmodavca.

Što se tiče zahtjeva za prodaju tih stablecoina, DOJ je odbio prijedlog jer bi svaka distribucija ili prodaja u ovom trenutku mogla nenamjerno da utiče ili ograniči distribuciju na druge povjerioce u ovom slučaju.

Predstavnik DOJ-a Vilijam Harington zaključio je podnesak, rekavši da su Celsiusovi udjeli previše nejasni za donošenje odluke zbog nedostatka transparentnosti o čemu svjedoči prijedlog sudskih vještaka i neuspjeh dužnika da podnesu rasporede i izjave o finansijskim poslovima.

Izvor: Lider.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *