Prehrambeni div Mars obustavlja isporuku 300 proizvoda, u pozadini se vodi velika bitka

Dodajte komentar

Američki proizvođač prehrambenih proizvoda Mars naredio je obustavljanje distribucije oko 300 vrsta proizvoda u njemačke trgovine Edeka, Netto, Rewe i Penny. Odluku su donijeli nakon što su ovi trgovački lanci odbili da uvećaju cijene proizvoda koje im dostavlja Mars.

Rat cijena između proizvođača i supermarketa postaje sve žešći. Nakon što se spor između Coca-Cole i Edeke vodio pred sudom, američki proizvođač Mars obračunava se s najvećim njemačkim lancima supermarketa: poslije Edeke i Netto, ni Rewe se više ne snabdijeva ovom robom. I ne radi se samo o slatkišima.

Proizvođač hrane Mars je povukao oko 300 proizvoda poznatih robnih marki.

Kako prenosi “Lebensmittel Zeitung”, američki prehrambeni div Mars obustavio je isporuke Edeki i Reweu. Diskont Netto takođe pripada Edeka grupi, a diskont Penny Rewe grupi.

Proizvođač je oko tri mjeseca u sukobu s Edekom i Nettom. Neslaganje u poslovanju je toliko ojačalo da Edeka čak vodi spor preko Instagrama i šalje jasnu poruku kupcima: “Ne želimo da osjećate svemirske cijene Marsa”. Objava rata proizvođaču ne može biti jasnija.

Proizvođač hrane Mars nije se htio upustiti u “rat preko Instagrama”.

“Molimo za razumijevanje da javno ne komentarišemo pregovore s našim trgovačkim partnerima. Svjesni smo da takvi pregovori mogu biti izazovni i da mnogi činioci dolaze u igru. Veliku važnost pridajemo poslovnom odnosu koji smo izgradili sa svakim trgovačkim partnerom”, odgovorili su iz Marsa na upit RTL-a.

Kako javlja “Lebensmittel Zeitung”, američka grupa je nametnula prekid isporuka i Reweu. I očigledno se ne radi samo o nekoliko čokoladica, već o cijelom asortimanu, pa je praznina na policama sve vidljivija. Naime, Marsovo carstvo uključuje brendove slatkiša kao što su M&M’s, Bounty, Snickers, Twix i naravno Mars. Tu su i Wrigley’s Extra, Airwaves i 5Gum.

Mnogi poznati brendovi hrane za ljubimce takođe pripadaju prehrambenom divu. Na primjer Whiskas, Sheba, Frolic i Pedigree. Ben's Original obroci od pirinča su takođe Marsovi i povučena su. Ukupno, grupa Mars snabdijeva njemačku trgovinu s više od 300 artikala, piše Fenix.

Šef Marsa, Carsten Simon rekao je za “Lebensmittel Zeitung” da firmi “hitno treba drugo povećanje cijena ove godine” zbog povećanja troškova. Carsten je bio kritičan prema oštrom pristupu njemačkih trgovaca na malo.

Šefovi Edeka i Rewe su, navodno, potpuno drugačijeg mišljenja.

“Mnogi dolaze i najavljuju poskupljenja od deset odsto i kažu da mi to treba da prenesemo na kupce. To je potpuno nerealno. Kada čujete da nam dobavljač kaže da želi 30 odsto veće cijene u Njemačkoj i pet posto veće za isti artikl u Francuskoj, onda se pitam gdje je logika”, rekao je šef Rewea Lionel Souque.

I Edeka je upozorila svoje dobavljače na pretjerane zahtjeve za cijenama.

“Hrana ne smije da postane luksuzna roba”, rekao je šef Edeke Markus Mosa.

Izvor: Poslovni.hr

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *