Inflacija neće prestajati da raste do kraja godine

Dodajte komentar

Rast cijena biće očigledan i u narednom periodu, imajući u vidu dešavanja u svijetu – konkretno rat u Ukrajini, kažu u Centralnoj banci.

“Modelske projekcije Centralne banke ukazuju da bi se inflacija na kraju ove godine mogla kretati u rasponu od 13,3 odsto do 16,68 odsto, sa centralnom tendencijom od oko 15 odsto. Slična je i ekspertska projekcija CBCG koja ukazuje na sličan raspon kretanja inflacije na kraju godine od 13 do 17 odsto, sa centralnom tendencijom od oko 15 odsto”, ističe za Gradsku RTV Maja Ivanović iz Centralne banke.

Cijene su, prema podacima Centralne banke, od početka godine do kraja avgusta porasle 11 odsto, dok samo u avgustu, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, više od 15 odsto.

Pored rata u Ukrajini, na inflaciju, kaže Ivanović, utiče nagli oporavak tržišta nakon pandemije korona virusa.

“Nakon toga uslijedio je šok na strani ponude u vidu suženih, odnosno prekinutih lanaca snabdijevanja koji su i dalje prisutni. Na kraju imamo rat u Ukrajini koji je dodatno zaoštrio rast cijena, posebno u domenu cijena energije hrane i inputa za proizvodnju hrane”, objašnjava Ivanović.

Minimalna potrošačka korpa crnogorske građane je, navodi Monstat, koštala oko 766 eura, što je skoro 110 eura više nego u avgustu prethodne godine. Četvoročlana domaćinstva su za hljeb izdvajala 37 eura, meso 72, ribu četiri i po eura, mliječne proizvode i jaja skoro 93 eura, voće i povrće 37, odnosno 62 eura.

Izdaci za neprehrambene proizvode iznosili su skoro 410 eura od potrošačke korpe.

Ipak, evropske centralne banke, prema riječima Ivanović, nastoje da obuzdaju inflaciju. Kada je riječ o drugim zemljama regiona, inflacija je viša u Bosni i Hercegovini – 17,4 odsto i u Sjevernoj Makedoniji – 16,8 odsto.

“Nižu inflaciju zabilježile su Srbija 13,2 odsto i Hrvatska 12,3 odsto. Kada je u pitanju prosječna stopa inflacije u eurzoni, ona je u avgustu iznosila 9,1 odsto, pri čemu je 14 ekonomija eurozone zabilježilo čak veću stopu inflacije od prosječno registrovane inflacije”, naglašava Ivanović.

Inflacija u Crnoj Gori tokom avgusta porasla je u ugostiteljstvu – cijene su više za četiri odsto u hotelima i restoranima, dok su stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva poskupili u avgustu, za dva odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *