Euro ojačao prema dolaru, očekuje se novo povećanje kamata ECB-a

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle nedjelje je pala, pri čemu se kurs eura pomjerio od najnižeg nivoa u 20 godina jer bi zbog visoke inflacije Evropska centralna banka ponovno mogla agresivno povećati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0.7 odsto, na 112.17 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skliznuo 1.15 odsto, pa je cijena eura dostigla 0.9802 dolara. Kurs dolara ojačao je prema japanskoj valuti za 1 odsto, na 144.75 jena.

Nakon dvije nedjelje snažnog rasta, vrijednost dolara prema korpi valuta prošle nedjelje je pala, mada na početku nedjelje nije izgledalo da će se situacija razvijati u tom smjeru, piše Index.hr.

Britanska funta pod pritiskom

Naime, dolarov indeks probio se prvi put nakon 20 godina iznad nivoa od 114 bodova, što je uglavnom bila posljedica slabosti britanske valute. U ponedjeljak je kurs funte potonuo na rekordno niskih 1.0327 dolara jer je ekonomski plan nove vlade na tržištu izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih finansija.

Naime, nova vlada najavila je smanjenje poreza i podsticaja za investicije kako bi podržala privredu, što bi finansirala najvećim zaduženjem od 1972. godine. Kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.

Prije nedjelju dana, britanska centralna banka povećala je kamate za 0.50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je privreda vjerovatno već u recesiji.

Ipak, u drugoj polovini nedjelje funta se oporavila, zahvaljujući intervencijama središnje banke na tržištu obveznica kako bi stabilizovala prinose i porukama da će učiniti šta treba kako bi stabilizirala kurs. Zahvaljujući tome, kurs funte vratio se do kraja nedelje iznad nivoa od 1.11 dolara.

Euro ojačao, inflacija u eurozoni rekordna

Slično se razvijala i situacija s eurom. Ponajviše zbog turbulencija britanske valute, cijena eura potonula je početkom nedjelje na samo 0.9528 dolara, novi najviši nivo u 20 godina. No kasnije je euro nadoknadio sve gubitke i na nedeljnom nivou i ojačao prema američkoj valuti.

Uspon eura zahvaljuje se očekivanjima da će Evropska centralna banka (ECB) na sjednici u oktobru ponovo povećati ključne kamate za 0.75 postotnih bodova jer inflacija u eurozoni ne popušta.

Prvo je na to ukazao podatak da je u Njemačkoj u septembru inflacija skočila na 10.9 odsto, najviše od 1996. godine i znatno više nego što se očekivalo. Potom je u petak objavljeno da je inflacija u eurozoni u istom mjesecu dostigla 10 odsto, novu rekordni nivo od kada taj blok postoji.

Osim ECB-a, i Fed će vjerovatno nastaviti agresivno povećanje kamatnih stopa, pa ostaje za videti kako će se situacija razvijati narednih nedjelja, prenosi Blic biznis.

Dolar u ovoj godini ojačao 17 posto

U trećem tromjesečju euro je prema dolaru oslabio 6.5 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od kraja 2016. godine.

U odnosu na japansku valutu, dolar je u trećem tromjesečju ojačao 6.7 posto, a prema britanskoj funti 8.3 posto.

Od početka godine dolar je u odnosu na košaricu valuta ojačao oko 17 posto, pa je na putu najvećeg godišnjeg dobitka barem od 1970-ih godina.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.