Maloprodaja u Hrvatskoj oslabila u avgustu

Dodajte komentar

U Hrvatskoj je u avgustu potrošnja u maloprodaji oslabila 0,2 odsto na godišnjem nivou, što je njen prvi pad nakon 18 mjeseci rasta, a posljedica je, između ostalog, visoka inflacije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvještaj o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u avgustu pala jedan odsto u odnosu na jul, dok je u odnosu na avgust prošle godine oslabila 0,2 odsto.

Potrošnja na godišnjem nivou neprestano je rasla od februara 2021. godine, ali u avgustu je taj pozitivni niz prekinut.

“Okruženje snažnih inflatornih pritisaka, ali i niskog nivoa potrošačkog optimizma doprinijeli su negativnim kretanjima dok je turistička potrošnja u centralnom dijelu turističke sezone zasigurno obuzdala i snažniji pad”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izveštaj DZS-a.

U avgustu je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duvanskim proizvodima pao za 0,6 odsto na godišnjem nivou, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim motornih goriva i maziva, za 0,9 procenata, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih osam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 2,8 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Visoke godišnje stope rasta u prošloj godini, odnosno učinak baznog perioda i snažna globalna neizvjesnost uticaće i na kretanja u trgovačkoj djelatnosti. Iako smatramo kako je inflacija dostigla svoj vrhunac, visoke stope inflacije i u mjesecima pred nama djelovaće na obuzdavanje potrošnje i kroz visoku percepciju inflacije koja je pod snažnim uticajem rasta cijena hrane i energije, ali i većine sadržaja potrošačke korpe roba i usluga”, navode analitičari RBA.

S druge strane, i dalje pozitivna kretanja na tržištu rada djelovaće pozitivno na maloprodajna kretanja.

“Tome doprinosi i uspješna turistička sezona kroz rast raspoloživog dohotka domaćinstava, s obzirom na to da se 60 odsto turističkog smještaja u Hrvatskoj odnosi na privatni smještaj”, zaključuje su u analizi RBA.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *