Jovović: Dobra popunjenost smještajnih kapaciteta ne znači i dobre poslovne rezultate

Dodajte komentar

Dobra popunjenost smještajnih kapaciteta u glavnoj sezoni ne znači dobre poslovne rezultate, uz upitnu potrošnju turista i rastuću inflaciju – kazao je Pobjedi predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je drastično poskupljenje svih inputa gotovo nemoguće ispratiti kroz cijenu smještaja.

Satelitski računi

– Ako posmatramo popunjenost smještajnih kapaciteta u kolektivnom smještaju, ove godine smo imali dobru predsezonu, glavna sezona je bila zadovoljavajuća, a nadamo se dobroj postsezoni. Nedostupnost zvaničnih podataka u realnom vremenu onemogućava donošenje validnih zaključaka o prirodi i kretanju potražnje, što zahtijeva implementaciju satelitskih računa u turizmu – tvrdi Jovović, dodajući da je evidentiran veliki dug Fonda za zdravstvo, koji se uglavnom odnosi na refundacije bpolovanja, što dodatno urušava likvidnost turističke privrede.

– Imajući u vidu da je turizam strateška privredna grana, od koje zavisi više povezanih privrednih aktivnosti, ali i ostvarenje budžeta, potrebno ga je sistemski podržati – poručuje Jovović.

Marketing plan

Naglašava da je njihova vizija Crna Gora kao cjelogodišnja destinacija, što zahtijeva strateški marketing plan usmjeren na tri prioriteta: emitivna tržišta, portfolio proizvoda i segment turista.

– Privlačenje turista veće potrošačke moći je potrebno ostvariti povećanjem broja gostiju sa prioritetnih emitivnih tržišta, diverzifikacijom i inovacijom proizvoda i povećanjem broja dolazaka van glavne sezone. Za to je neophodno povećati budžet za promociju, omogućiti bolju avio-dostupnost, direktne linije sa važnim emitivnim tržištima, poboljšati kvalitet infrastrukture, riješiti problem buke i čistoće, te pojačati napore na suzbijanju sive ekonomije – ističe Jovović, dodajući da tek onda možemo očekivati značajnije efekte započetih promocija na tržištima Centralne i Zapadne Evrope, skandinavskih i baltičkih zemalja, regiona, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela.

Jovović smatra da je u prethodnom periodu turističkoj privredi na raspolaganju bilo više podsticajnih mjera koje je potrebno unapređivati, posebno linije za podršku organizovanom turističkom prometu.

– Prioritet u razvoju turizma je hotelijerstvo, ugostiteljstvo i putničke agencije za koje je potreban odgovarajući kvalifikovani kadar. Sistem obrazovanja i osposobljavanja za rad u turizmu još ne odgovara zahtjevima i potrebama turističkih preduzeća i međunarodnim standardima. Veća orijentacija prema praktičnom radu i dualni sistem obrazovanja treba da budu prioriteti – smatra Jovović i naglašava da je nelikvidnost u ovom sektoru i dalje izražena.

– Turistička privreda je tek izašla iz vanrednih okolnosti tokom u pandemije i već se susrela sa novom krizom i gubitkom ruskog i ukrajinskog tržišta – naveo je I naglasio da je za kvalitet ponude bitan razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta i povećanje udjela hotela u ukupnoj ponudi.

Privatni smještaj

– S obzirom na teritorijalnu ograničenost Crne Gore potrebno je da se postojeći hoteli niže kategorije vremenom prevedu u više kategorije. Individualni smještaj treba posmatrati kao dobar potencijal koji treba registrovati, standardizovati i objedinjeno ponuditi tržištu i na taj način doprinijeti suzbijanju sive ekonomije – objašnjava Jovović i ističe da Crna Gora nije isključivo ljetnja kupališna destinacija, već ima šta da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora u zimskim mjesecima.

– Za unapređenje zimske sezone potrebno je definisanje platforme za održivi razvoj planinskih centara zasnovane na tri osnovna stuba: održivi razvoj i planiranje, investicije; podsticaji i javno-privatno partnerstvo, kao i marketing i brending planinskih centara. Razvojem ski-centara i planina kao turističkih destinacija, ne samo da se otvaraju nova radna mjesta i privlače turisti, već se razvijaju i ostale grane privrede – smatra Jovović dodajući da je potrebno povezati Primorje i zaleđe čime će se produžiti sezonu i sjever dobio dodatan razvojni impuls.

– U tom smislu, potrebne su i velike investicije države i privatnog kapitala na planu poboljšanja infrastrukture i saobraćajne dostupnosti – tvrdi Jovović.

Nedostatak kvalitetnog kadra

Iako se turistička privreda permanentno zalaže da prioritet u zapošljavanju imaju domaći radnici, sadašnja ponuda stručnog kadra nije zadovoljavajuća i predstavlja jednu od biznis barijera.

– Nailazimo i na problem komplikovane i duge procedure prijave stranaca za sezonski rad, a kako su analize tržišta pokazale, pojednostavljenje postupka predstavlja značajan podsticaj privredi i građanima da ažurno završe svoje obaveze prema državi – poručio je Jovović.

Saradnja sa poljoprivrednicima

Kako je istakao Jovović komplementarnost poljoprivrede sa turizmom ima sve veći značaj.

– Postoji potreba sagledavanja učešća poljoprivrede u turističkoj ponudi, kreiranje zajedničkih projekata za proizvodnju domaće hrane, kao i realizacija konkretnih aktivnosti na povezivanju ponude i tražnje, kao što su obezbjeđivanje kvaliteta, kvantiteta i kontinuiteta ponude. S tim u skladu potrebno je intenzivirati nastavak projekta ,,Domaći ukusi“, koji je, u prethodnom periodu, implementirala Privredna komora u partnerstvu sa resornim ministarstvima i NTO – naglašava Jovović.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *