Damjanović: Ne moramo se zadužiti svih 350 miliona, nema više kamatnih stopa od 2,5%

Država se ne mora nužno zadužiti 350 miliona eura, ali bi bez zaduženja u narednu godinu ušli praktično bez depozit, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na TVCG.

“Ne mora neminovno da zaduženje bude 350 milion eura, ali će to najviše zavisiti od potrebe da servisiramo oktobar, novembar i decembar, i sve mandatorne obaveze, te da obezbijedimo depozite za narednu godinu”, kazao je Damjanović.

Damjanović je podsjetio da je Skupština usvojila rebalans budžeta i odluku o zaduženju kojom je omogućemo da se država zaduži do 350 miliona eura.

Ističe i da se vode pregovori o zaduživanju i da ima najava za kupuvinu zapisa i realizaciju kredita.

“Kamatna stopa će svakako biti veća od famoznih 2,5 odsto”, saopštio je Damjanović i dodao da su dobili različite ponude za kamatne stope.

Bilo je, kaže, svakavih ponuda kamatnih stopa, pa i onih od šest do osam odsto, ali i nižih.

Ponovio je da je plan da se država zaduži na domaćem tržistu, a ako to ne bude to moguće, ne isključuje ni strane banke.

“Pokušaćemo da dobar dio novca obezbijedimo kroz emisiju kratkoročnih zapisa”, kazao je Damjanović.

Podsjeća da je država u 2021. ušla sa 815 miliona eura depozita, u 2022. sa 409 miliona eura, a da u 2023 – nakon zaduženja – možemo ući sa oko 250 miliona eura depozita.

Damjanović poručuje da su prejake riječi da su crnogorske finansije pred kolapsom i slomom, ali da država jeste “u nelagodnoj situaciji”.

Ponovio je i da u slučaju da rebalans budžeta nije usvojen u Skupštini, Vlada bi učinila sve da plate, penzije i socijalna primanja budu redovna.

“Ali desilo bi se sljedeće: ušli bi praktično bez depozita u narednu godinu i bili bi u ozbiljnom problemu. Doveli bi u pitanje i servisiranje nekih drugih obaveza koje nisu vitalne”, kazao je Damjanović.

Precizirao je da u obaveze koje država ne bi mogla da servisira spadaju Alimetacioni fond, jednokratna podrška penzionerima i povećanje penzija od 10 odsto.

“Mislim da smo zajedno pokazali da verifikujemo postojeće stranje u finansijama”, dodao je ministar.

Damjanović je pojasni da je većina za rebalans budžeta u Skupštini obezbijeđena sa samo jednim glasom protiv, čime je pokazana ozbiljnost i spoznaja da je potrebno obezbijediti funkcionisanje sistema da kraja godine.

Kaže i da je očekivao podršku u BS i SDP, jer njihovi ministri nijesu u Vladi glasali protiv rebalansa.

Sekulić: Nikad veće plate i penzije ali ćemo ih finansirati iz kredita

Poslanica DPS-a i članica Odbora za ekonomiju finansije i budžet Dragica Sekulić kaže da je ta stranka bila protiv orginilanog budžeta, pa nije bilo realno očekivati da podrže rebalans.

“Rebalas je kvanitativni odraz neodgovornosti prethodnog budžeta”, navela je Sekulić.

Sam budžet za 2022. je, kako kaže, bio fingiran sa dvije strane. Sredstva potrebna Fondu za zadravstvo su, kako navodi, namjerno prikazana kao manja.

Kaže da je DPS i ranije ukazivao na to da nije realno očekivati prihode po osnovu zakona koji nijesu bili ni predloženi.

“Biće izazov da se sastavi budžet za narednu godinu. Moraju se osmišjavati pametni projekti koji će donijeti brze efekte, jer pojedosmo sami sebe. Doći ćemo u situaciju da su nam nikad veće plate i penzije, da je nikad veći broj naknada, a da ih moramo finansirati iz komercijalnih kredita”, poručila je Sekulić.

Izvor: RTCG

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.