Zašto bitcoin-u ne odgovara jak dolar

Dodajte komentar

Prije nepunih godinu dana vrijednost bitcoin-a je iznosila 69.000 dolara, te je tržište bilo izrazito likvidno, te su investitori puni optimizma ulagali, očekujući nastavak pozitivnog trenda, te prelazak psihološke granice od 100.000 dolara.

Do sada smo naučili dvije stvari, a to je da kada cijene bilo koje berzanske robe neobjašnjivo rastu treba biti izrazito oprezan, te očekivati korekcije u srednjoročnom periodu. Druga stvar je da o bitcoin-u u novembru  prošle godine i dalje nismo znali mnogo – a i danas ne znamo isto toliko. Razloge iz kojih bitcoin-u ne odgovara jak dolar objasnićemo upravo kroz ove dvije premise.

Vječno pitanje – šta je bitcoin?

Rasprava o tome jesu li Bitcoin novac ili ne gotovo uvijek se svodi na raspravu o empirijskim posmatranjima. Koriste li ga ljudi kao novac? Bitcoin uopšte nije sredstvo razmjene. To je samo nova metoda za transakcije u određenim valutama – a najčešće u dolarima, a mi to znamo jer se cijene denominovane u Bitcoinu mijenjaju na temelju cijene Bitcoina u dolarima. Naime nijedna kompanija ili ekonomski akter nikada ne navodi robu i usluge u stabilnim cijenama denominovanu u Bitcoinima. Strane koje prihvataju Bitcoin kao plaćanje zapravo prihvaćaju samo Bitcoin kao metodu prenosa dolara, koji sami po sebi predstavljaju konačno plaćanje za robu i usluge. Cijene za bilo što izražene u bitcoinima neprestano se mijenjaju jer se cijena bitcoina u dolarima stalno mijenja, a profit i gubici u dolarima određuju hoće li kompanija ili pojedinac uspjeti u učinkovitoj distribuciji dobara i usluga ili ne, prenosi Financa.ba.

Bitcoin pada, a vrijednost dolara raste

Na Wall Street-u vrijednost svih indexa u tekućoj godini je pala. Isti trend se prenio na evropske i azijske berze. Uzroci su nam već poznati. Inflacija, rat u Ukrajini koji je uzrokovao energetsku krizu, poremećeni lanci distribucije što je uzrokovalo recesiju. U takvim uslovina dolarov indeks (DXY), finansijski instrument koji mjeri cijenu američkog dolara prema korpi drugih valuta, dostigao je prošli petak novi rekord u 20 godina, šaljući ostale svjetske valute i rizičnu imovinu niže. Velik dio pozitivne akcije cijene dolara može se povezati s rastom kamatnih stopa Federalnih rezervi. Dok Fed povećava stope u borbi protiv inflacije, pooštrava dolarsku likvidnost. To bi trebalo pomoći u smanjenju inflacije tako što će poskupjeti pozajmljivanje novca, čime bi se smanjila potražnja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *