Wall Street oštro pao zbog straha od recesije

Dodajte komentar

Cijene dionica na Wall Streetu su u četvrtak ponovno oštro pale, već sedmi put u posljednjih osam dana, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata američke centralne banke izazvati recesiju.


Dow Jones skliznuo je 1,54 odsto, na 29.225 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,11 odsto, na 3.640 bodova, a Nasdaq indeks 2,84 odsto, na 10.737 bodova.

Nakon što je dan prije skočio dva odsto, juče je S&P 500 ponovno oštro pao i zaronio na najniži nivo od novembra 2020. godine. Pritom su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Pod najvećim pritiskom bile su dionice tehnoloških kompanija jer su ponovo porasli prinosi na obveznice, a tom sektoru ne odgovara okruženje s povišenim troškovima zaduživanja.

Pritisak na tržište posljedica je straha ulagača da će agresivno povećanje kamatnih stopa Feda odvesti ekonomiju u recesiju.

Prošle sedmice Fed je na trećoj sjednici zaredom povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 odsto, što je njihov najviši nivo od 2008. godine.

A čelnici Feda poručuju da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših nivoa u više od 40 godina.

Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Klivlendu, kazala je juče da ne vidi probleme na američkom finansijskom tržištu koji bi mogli da utiču na Fed da promijeni politiku podizanja kamatnih stopa kako bi suzbio inflaciju.

A novi podaci pokazali su da je tržište rada i dalje vrlo snažno, uprkos Fedovom povećanju kamata. Broj Amerikanaca koji su prošle sedmice prvi put tražili pomoć zbog nezaposlenosti pao je na najniži nivo u pet mjeseci.

„U ovim okolnostima, dobra vijest s tržišta rada je loša vijest – jer pokazuje da Fed mora da prođe još dug put. Ulagači se plaše da će nas Fed gurnuti u vrlo duboku recesiju, što će izazvati recesiju zarada. Stoga ulagači prodaju dionice”, objašnjava Phil Blancato, direktor u firmi Ladenburg Thalmann Asset Management.

Zbog toga je S&P 500 indeks od početka godine pao oko 24 odsto.

I na evropskim burzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,77 odsto, na 6.881 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,71 odsto, na 11.975 bodova, a pariški CAC 1,53 odsto, na 5.676 bodova.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *