TE Pljevlja ponovo aktivna od juče poslije podne

Dodajte komentar

TE je juče u posljepodnevnim časovima prilkjučena na elektroenergetski sistem, a svoju maksimalnu snagu dostigla je iza ponoći, rekao je za TV Vijesti direktor proizvodnje TE Pljevlja Bojan Đordan.

“Po jutrošnjim izvještajima sistem je stabilan, proizvodi punim kapacitetom i za sada nema primjećenih nedostataka. Procedura ulaska na sistem i puštanja TE je dosta zahtjevan proces i traje od šest do sedam sati, počevši od pripreme same vode, ložišta, potpaljivanja pogona, podizanja parametara, praćenje temperature i pritiska…”, objašnjava Đordan.

Navodi da je popravka TE trajala dva dana kraće nego što su očekivali i nego što je uobičajeno kada je ovakva vrsta kvara u pitanju.

“Kvar se desio u kotlovskom postrojenju. Došlo je do pucanja na ekranskim cijevima kojih ima na stotine u samom kotlu. To je zahtjevan sistem i kvar neočekivan, on se dešavao i ranije po nekoliko puta godišnje”, rekao je Đordan.

Ističe da nema mjesta za komentare o namjernom izazivanju kvara i sabotaži, niti ovo može biti propust zaposlenih.

“To je jedan zavoreni prostor sa izuzetno visokim temperaturama gdje čovjek ne može da priđe, 1.300 stepeni Celzijusa”, objasnio je Đordan.

Dodaje da je svaki ispad TE jako značajan i ugrožava i utiče na proizvodnju Elektroprivrede.

“Ova vrsta energije košta od 350 do 400 eura po megavat času, a porizvodnja TE je oko 5.000 megavat časova na dnevnom nivou. Dolazimo do neke računice od 1,7 miliona eura dnevno”, saopštio je Đordan.

Rekao je i da Elektroprivreda Crne Gore nije uvezla svu tu energiju.

“Pokušali smo da iskoristimo ono što smo mogli da sačuvamo u jezerima. Dio energije je proizveden, dio je uvezen”, zaključio je Đordan.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *