Reuters: Evropa se priprema za gašenje mobilne mreže zbog struje

Dodajte komentar

Mobilne antene rade pola sata na baterije za hitne slučajeve; ako nema struje, mobilne antene neće raditi, što znači da je Evropa suočena sa zamračenjem mobilnih mreža

Evropsku električnu krizu nikako nije stvorila samo Rusija ratom u Ukrajini. Ulje na vatru nestašica struje dolivaju i same vlade zemalja EU kada, uprkos velikoj i vanrednoj nestašici struje, insistiraju na zatvaranju nuklearnih elektrana. Nije samo Njemačka, već je i Belgija, na primjer, upravo zatvorila svoju nuklearnu elektranu. Problem, posebno u Francuskoj, je što je dosta nuklearnih reaktora zatvoreno zbog radova na održavanju. Slovenačka nuklearka će takođe biti zatvorena u subotu na mjesec dana zbog redovnog remonta.

Evropski operateri mobilne telefonije upozoravaju da nedostatak električne energije i planirana prisilna isključenja struje – odnosno isključenja ili smanjenja – znače da će čitava evropska mobilna infrastruktura biti na velikom testu. Mobilne antene imaju svoje dodatne baterije za upotrebu u hitnim slučajevima, ali mobilni operateri upozoravaju da kada se potroše, svijet mobilne mreže je izbrisan, prenosi Reuters. Trajanje baterije za hitne slučajeve na mobilnoj anteni je pola sata. Evropski operateri – jer je struje uvek bilo dovoljno – dugo nisu ulagali u sisteme koji bi omogućili rad antena u vanrednom režimu, prenosi portal Finance.si.

U Francuskoj su, prema najgorem scenariju, predviđena smanjenja struje do dva sata, što znači kraj za mobilnu telefoniju ili za uključivanje u mobilnu mrežu za druge svrhe. Hitne službe su izostavljenje iz smanjenja struje: bolnice, policija, vlada, vojska… Rad antena i mobilne mreže nije neophodna usluga, iako koristimo mobilni telefon za pozivanje hitne pomoći, prijavu požara ili druge nezgodeza posao i tako dalje. U rukama nadležnih je da rad mobilnih antena stave na listu prioritetnih kupaca. Razgovori između telekoma, elektrodistributera Enedisa i Vlade vođeni su već u ljeto, ali mobilna mreža nije među aktivnostima od posebnog značaja. Vrlo je teško izolovati i ostaviti svaku mobilnu antenu priključenu na električnu mrežu kada je sve ostalo u nestanku struje.

Telekomi i vlade takođe traže rješenja u Švedskoj, Italiji i Njemačkoj. U Italiji upozoravaju da prisilna, iznenadna i česta gašenja takođe uzrokuju dodatnu štetu na antenama i mobilnoj mreži.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *