Polovina investitora u Porscheu ostala kratkih rukava

Dodajte komentar

Porsche AG privukao je toliku potražnju za svojom inicijalnom javnom ponudom (IPO), vrednom 9,4 milijarde eura, da se gotovo polovina zainteresovanih investitora nije uspjela dokopati akcija.

IPO, najveći u Evropi u više od decenije, primio je narudžbine od oko 650 ulagača, ali polovina njih je anulirana – odnosno zahtjevi za akcije nisu ispunjeni, prema izvorima koji su željeli da ostanu anonimni.

Potražnja ovog obima rijetka je za IPO tržište koje je veći dio godine bilo zatvoreno, pod uticajem rastuće inflacije, rastućih kamatnih stopa i povećane volatilnosti tržišta, prenosi Bloomberg Adria.

Čak ni velika ponuda Porschea vjerovatno neće nadahnuti druge izdavaoce na testiranje slabog apetita Evrope za novim kotacijama, upozorili su bankari.

Akcije proizvođača legendarnog sportskog automobila 911 porasle su na berzi u Frankfurtu za čak 5,2 odsto, na 86,76 eura, u poređenju s ponuđenom cijenom od 82,50 eura po komadu. S druge strane, njemački referentni indeks DAX bilježi pad.

Oko 75 odsto Porscheovog IPO-a razgrabilo je 20 investitora, kažu izvori. Četiri najveća ulagača – Qatar Investment Authority, norveški državni fond, T. Rowe Price i ADQ – zajedno su činili gotovo 40 odsto ponude.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *