Mandić: MTEL na vrhu telekomunikacija u Crnoj Gori

Dodajte komentar

“Rekordne rezultate  u prošlom mjesecu postigli smo u segmentu mobilne telefonije, pa sada imamo 512.833 korisnika , što je  37,96% tržišnog učešća, uz ukupan rast baze više od 7%. Zauzeli smo  prvo mjesto i u rezidencijalnom segmentu sa ukupno 124.904 korisnika i rastom od 12%”, kazala je u intervjuu za naš portal izvršna direktorica MTEL-a Tatjana Mandić.

Kako je naglasila, pozitivan trend broja korisnika u svim segmentima poslovanja, uslovio je i rast prihoda i da uporedni finansijski pokazatelji za osam mjeseci 2022. godine u odnosu na 2021. godinu pokazuju da su prihodi od Internet korisnika  veći za 12%.

MTEL slavi 15. rođendan. Sjajnih 15 godina je iza vas i vaših osnivača. Znate li možda, ima li doma u Crnoj Gori u kom se bar na neki nacin ne uživa u nekom od servisa MTEL-a? Ili makar servisa grupacije kojoj MTEL pripada (imajući u vidu renesansu filmskog serijskog programa kojoj je kumovala vasa telekomunikaciona grupacija)?

Slažem se s vašom konstatacijom da zasigurno ne postoji dom u Crnoj Gori koji ne koristi makar jedan servis iz MTEL-ove ponude. MTEL je zauzeo lidersku poziciju i na tržišu Interneta, pored liderske pozicije u broju korisnika u mobilnoj telefoniji i televiziji. Zadovoljstvo korisnika MTEL mrežom pokazuje i podatak da je čak 3.173 korisnika u mobilnoj i 339 korisnika u fiksnoj telefoniji izvršilo prenos iz druge u MTEL mrežu za osam mjeseci ove godine.  U Crnoj Gori se zna koga korisnici biraju – kompaniju MTEL! Svakako da pored kvalitetnog servisa i najsavremenijih proizvoda, savremeni korisnik ima potrebe i zahtjeve koji se svakodnevno mijenjaju i neophodno je kontinuirano ulaganje, kreativnost, inovativnost i prije svega posvećenost korisnicima. Jedan od razloga zašto se opredjeljuju za naše pakete kablovske televizije i Interneta je zasigurno sadržaj koji mi nudimo kako u dijelu filmskog i zabavnog programa na našim Superstar kanalima, tako i sportskih sadržaja na našim Arena kanalima, najveće ponude dječijih programa, kao i kanala iz cijelog regiona i svijeta.

15 rođendan proslavljate uz sjajne poslovne rezultate i obaranje rekorda. Pored liderske pozicije na polju mobilne telefonije i televizije, preuzeli ste lidersku poziciju i na tršištu interneta. Šta pokazuju posljednji podaci?

Na kraju avgusta 2022. godine dostigli smo rekordnih  42,9%  tržišta širokopojasnog Interneta sa ukupno  83.065 korisnika.  U odnosu na avgust prethodne godine, učvrstili smo lidersku poziciju i  u broju TV korisnika, ostvarivši 38,9% tržišnog učešća, uz rast od preko 7 hiljada korisnika.  Tako je na kraju avgusta čak 100.066 TV korisnika koristilo MTEL servise, a od toga je preko 49.359 korisnika koristilo TV i Internet servis putem optike.

Rekordne rezultate  u prošlom mjesecu postigli smo i u segmentu mobilne telefonije, pa sada imamo 512.833 korisnika , što je  37,96% tržišnog učešća, uz ukupan rast baze više od 7%. Zauzeli smo  prvo mjesto i u rezidencijalnom segmentu sa ukupno 124.904 korisnika i rastom od 12%. Ljetnja turistička sezona doprinijela je dominantnoj  prodaji prepaid paketa. Za samo tri mjerseca MTEL je prodao blizu 160 hiljada prepaid paketa ostvarujući ubjedljivo najbolji rezultat.

Broj romera u prvih osam mjeseci 2022. godine povećan je za 15% u odnosu na isti period prošle godine. Samo u avgustu broj romera iz 104 države je iznosio 791.574. Prihod od rominga inostranih operatora za osam mjeseci 2022. godine takođe bilježi rast i to za 18% u odnosu na isti period prošle godine.

Pozitivan trend broja korisnika u svim segmentima poslovanja, uslovio je i i rast prihoda. Uporedni finansijski pokazatelji za osam mjeseci 2022. godine u odnosu na 2021. godinu pokazuju da su prihodi od Internet korisnika  veći za 12%. Najviše domaćinstava u Crnoj Gori televizijski program prati upravo preko MTEL-ove kablovske, optičke i satelitske infrastrukture, pa smo zabilježili i rast prihoda od kablovske televizije za 11%, a od mSAT korisnika koji putem satelitske televizije prate TV sadržaje čak za 50%. Prihodi od aktivacije SIM kartica su veći za 46%, a prihodi od prepaid korisnika veći za 35%. Povećanje od 11% zabilježeno je i u prihodima od postpaid korisnika za navedeni uporedni period.

Vjerujemo da većina naših čitalaca vrlo dobro zna puno podataka o MTELu. Ipak, nama su najupečatljivija dva, a vežu se za prvu godinu poslovanja kompanije: podigli ste mrežu za 77 dana, a za pole godine od prvog poziva uspjeli da osvojite 25% tržista. Kako se vi sjećate tih dana i da li ste vi ustvari narednih 15 godina maltene ubirali plodove uspjeha te prve poslovne godine:)?

Ulazak trećeg mobilnohg operatora kompanije MTEL na tada već zasićeno telekomunikaciono tržište mnogi su dočekali sa određenom sumnjom u eventualni uspjeh. Međutim, kao što smo brzo postavili mrežu i otpočeli komercijalni rad, tako smo brzo i osvajali tržište. Sve je ukazivalo da smo na pravom putu, da smo okupili odličan tim mladih ljudi koji umiju i žele da grade mrežu po mjeri savremenog korisnika. Dobro strateški postavljena poslovna politika i zajednički rad svih zaposlenih doveli su MTEL na poziciju broj jedan u svim segmentima telekomunikacionih usluga u Crnoj Gori.

Koliko zaposlenih je od prve postave od prije 15 godina i dalje u vašem timu? Čime motivišete ljude da dijele vaše ideje i danas?

U mom timu je većina zaposlenih od samog početka, ako govorimo o menadžerskim pozicijama. A što se tiče zaposlenih, kada je MTEL startovao jula 2007. godine bilo nas je nešto više od 150, a danas imamo već preko 500 zaposlenih. Mislim da nije osobina dobrog lidera i uspješnog menadžera u tome da se samo njegove ideje dijele i sprovode, već bih rekla da je važno da svi u timu imaju slobodu iznošenja svojih stavova, mišljenja i ideja i da pristupaju rješavanju nekog zadataka. Timski sve planiramo, usaglašavamo i dogovaramo. U mom načinu rukovođenja su sve ideje dobrodošle jer sam svjesna da ukoliko nijeste inovativni i kreativni, teško možete opstati, a kamo li biti na tronu ovako konkurentnog tržišta. Važna je posvećenost poslu, kao i lojalnost kompaniji ali i osjećaj svih zaposlenih da zajedno doprinosimo uspjehu MTEL-a.

Sjećate li se prvih korisnika, pravnih i fizickih lica? Jesu li i dalje vaši zadovoljni pretplatnici i kako ste uspjeli njih da zadržite?

Kao da je juče bilo otvaranje prve poslovnice MTEL-a. Sjećamo se naših prvih korisnika, kako fizičkih lica kojima smo uvijek prilikom otvaranja poslovnica poklanjali prigodan poklon, a sa zadovoljstvom ističem da su biznis korisnici koji su sa nama bili od početka, tu i danas. Pored atraktivne ponude i uvijek najpovoljnijih cijena, kvalitetna usluga i posvećenost korisnicima opredjeljuje ih za MTEL mrežu. Uspješno poslovanje i rekordni rezultati su ostvareni jer su korisnici ti koji su prepoznali MTEL-ov prijateljski pristup koji, od svog osnivanja, stoji iza slogana „Imate prijatelje“. Korisnici znaju da smo tu za njih 24/7, a to uzvraćaju povjerenjem i lojalnošću svih ovih godina.

500 zaposlenih, skoro 20 poslovnica, najbolji televizijski i sportski kanali koje svi obožavaju, Digitalna fabrika startupova… Šta je to ostalo neosvojeno za MTEL sa crnogorskog stola telekomunikacija?

Osvojili smo vrh telekomunikacja u Crnoj Gori, ali i sami znate da se ova industrija iz minuta u minut mijenja. Sve te novitete treba budno pratiti i sprovoditi sve ono što korisnici u Crnoj Gori žele i očekuju od nas kao operatora koji je i digitalni lider u Crnoj Gori. Kompanija će, kroz najnovije digitalne platformame i vrhunski kontent, svojim korisnicima nastaviti da pruža najkvalitetnije napredne servise. Kao nosilac četvrte digitalne industrijske revolucije, razvojem optičke mreže, MTEL je pripremio infrastrukturu za uspostavljanje 5G mobilne mreže uz puštanje prve 5G bazne stanice.

Temu koju svi jako volimo je drustveno odgovorno poslovanje. Posljednjih godina sve akcije, sve manifestacije, festivali, konferencije… svi na svojim plakatima imaju logo MTEL partnera. Koliko vi lično volite takav pristup i da li se bez takvog pristupa može govoriti o “uspješnoj” kompaniji, ako se taj uspjeh ne dijeli sa drugima?

Prepoznati smo kao lider u društveno odgovornom poslovanju u svim segmentima društva: zdravstvu, prosvjeti, nauci, sportu i kulturi. Pružamo podršku uvijek u važnim državnim i lokalnim projektima od značaja za Crnu Goru. Za uspješno poslovanje i društvenu odgovornost MTEL je i dobitnik brojnih nagrada. Poznato je da smo ponosni sponzor Košarkaškog i Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, potom Rukometnog i Karate kluba Budućnost, a ljetos zapravo nije bilo grada u Crnoj Gori u kojem MTEL nije bio prisutan kroz različite festivale: Skale, MTEL City Groove, Bedem fest, Feel Montenegro – Osjeti Crnu Goru. Smatram da sve uspješne kompanije treba da slijede primjer MTEL-a i da zajednici u kojoj posluju pomažu u realiziaciji važnih projekata, kao i da građanima na taj način uzvraćaju na ukazanom povjerenju.

Ovu poslovnu godinu MTEL će završiti odličnim poslovnim rezultatom. Kakva su vaša očekivanja od 2023.?

Za 2022. godinu već nakon osam mjeseci možemo reći da je najuspješnija do sada. Preostaje da planirane aktivnosti za narednu godinu realizujemo istim tempom, kao u ovoj godini, kao i da pozitivnu timsku energiju umnožavamo, a ideja i sjajnih projekata neće nedostajati, to vam obećavam u ime kompanije MTEL.

U svakom slučaju, MTEL sistemtično radi na implementaciji usvojene razvojne strategije, kao članica Telekom Srbija grupe koja je, u konkurenciji velikih međunarodnih kompanija, neprikosnoveni lider u regionu. U skladu sa strategijom, u sledećoj godini planiramo da kroz značajna investiciona ulaganja unapređujemo mobilnu i kablovsku mrežu što će korisnicima omogućiti najkvalitenije usluge uz najpovoljnije pakete.

Budućnost telko industrije prevazilazi tradicionalne telekomunikacione usluge i biće okrenuta inovativnim servisima čija osnova će biti kvalitetna i moderna infrastruktura, a ogleda se u širenju portfolija i primjeni novih tehnologija u svim sferama života i društva. Aktivno ćemo participitrati u stvaranju još bolje i uspješnije Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *