Kompanija 4iG finalizuje akviziciju Spacecom-a

Dodajte komentar

Kompanija 4iG, u čijem je vlasništvu teleoperator One Crna Gora, dogovorio je uslove za kupovinu manjinskog paketa Spacecom-a.

Shodno ovome, info-komunikaciona kompanija može da kupi 20% akcija Spacecom-a u javnoj i privatnoj emisiji akcija, u skladu sa odobrenjem izraelskog Ministarstva komunikacija. Tri godine nakon zatvaranja ove transakcije objavljene na berzi u Budimpešti i Tel Avivu, 4iG može povećati svoj udio u Spacecom-u za dodatnih 31%, pod uslovom da izraelsko Ministarstvo komunikacija i akcionara pristane na dalju akviziciju.

„Ponosni smo što je, nakon godinu i po priprema, izraelska vlada pristala na preuzimanje manjinskog vlasništva nad Spacecom-om, koji posjeduje i upravlja kritičnom infrastrukturom. Ovim sporazumom, 4iG može biti prvo mađarsko preduzeće koje na raspolaganju  ima mogućnost u rasponu od fiksnih do svemirskih komunikacionih sredstava, sa potpunim i interoperabilnim uslugama u oblasti digitalizacije i telekomunikacija”, rekao je Gellért Jászai, predsjednik 4iG grupe.

„Spacecom-ovo znanje i iskustvo u velikoj mjeri podržavaju lansiranje prvog mađarskog komercijalnog satelita, koje bi moglo da se dogodi u roku od 4-5 godina, zahvaljujući tehnologiji i transferima znanja koji su stvoreni u vezi sa ovom saradnjom”, dodao je on.

Spacecom, kotiran na Tel Avivskoj berzi, nudi usluge emitovanja i usluge širokopojasnog satelita korisnicima širom svijeta. Kao što to radi u Mađarskoj i regionu sa AMOS 3 satelitom, koristeći mađarsku geostacionarnu orbitu do 2024. Nakon ovog datuma, Mađarska ponovo ima priliku da preuzme kontrolu nad sopstvenom orbitom i frekvencijom. CarpathiaSat cPlc. je osnovana u okviru 4iG Grupe da bi iskoristila ovu prednost i prema planovima će lansirati i upravljati prvim mađarskim telekomunikacionim satelitom na geostacionarnoj orbiti. Pored toga, CarpathiaSat posjeduje pravo da upravlja orbitom Mađarske dvadeset godina, počevši od 2024. Kupovina Spacecom-a takođe pruža značajnu tehnološku i poslovnu podršku za razvoj mađarskog komercijalnog satelita koji bi zamijenio AMOS 3.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *