Inflacija u eurozoni skočila na rekordnih 10 odsto

Inflacija u eurozoni dostigla je u septembru nov rekord od 10 odsto međugodišnje sa nivoa od 9,1 odsto u avgustu, objavila je evropska služba za statistiku, Eurostat.

Stopa inflacije je premašila prognoze ekonomista koji su predviđali da će iznositi 9,7 procenata, orenosi Si-En-Bi-Si.

Podaci su takođe pokazali da se rast cijena proširio sa volatilnih cijena hrane i energije na skoro sve segmente privrede 19-članog bloka.

Cijene energije porasle su za 40,8 posto na godišnjem nivou u septembru u odnosu na 38,6 procenata u avgustu, a slijede cijene hrane, alkohola i duvana s rastom od 11,8 odsto sa prošlomjesečnog nivoa od 10,6 procenata.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cijene hrane i energije, porasla je za 4,8 na godišnjem nivou sa 4,3 procenta u avgustu.

Današnji pokazatelji će pojačati pritisak na Evropsku centralnu banku da agresivnije podigne kamatne stope na svom oktobarskom sastanku i povećavaju vjerovatnoću za nastupanje duže i dublje recesije širom eurozone, navodi američki medij.

Nezaposlenost u eurozoni je u avgustu dostigla 6,6 odsto što je nepromijenjen nivo u odnosu na jul. To znači da je tržište rada ostalo otporno uprkos nadolazećoj recesiji i energetskoj krizi koja je zahvatila kontinent.

Izvor: RTS

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.