Euro i funta na najvišem nedjeljnom nivou, dolar u padu

Dodajte komentar

Euro i britanska funta su ojačali danas do novih jednonedjeljnih maksimuma, podstaknuti intervencijom Banke Engleske (BoE) na uzdrmanom tržištu duga, i nakon agresivnijih signala iz Evropske centralne banke o povećanju kamata.

Britanska valuta je na putu da zabilježi najbolju sedmicu u posljednje dvije i po godine prema dolaru, pri čemu je jutros na početku azijskog trgovanja dostigla nivo od 1,1222 dolara, nadoknadivši skoro u cjelosti oštar pad do kojeg je došlo nakon predstavljanja takozvanog mini budžeta nove vlade prošlog petka, javlja Rojters.

Kasnije tokom trgovinske sesije funta je malo posustala, ali je ostala u plusu za 0,12 procenata trgujući se za 1,11325 dolara. Ukoliko se zadrži na tom kursu, funta će na nedjeljnom nivou ostvariti rast od 2,61 odsto, najviši od marta 2020.

Euro se stabilizovao na oko 0,98145 dolara nakon što je trgovanje na azijskoj sesiji počeo na nivou od 0,9844 dolara. Zajednička valuta eurozone je na nedjeljnom nivou ojačala za 1,32 procenta prema dolaru, što je njen najbolji rezultat u posljednja četiri mjeseca, oporavljajući se sa 20-godišnjeg minimuma od 0,9528 dolara zabilježenog u ponedjeljak.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema korpi rivala, blago je ojačao, za 0,12 odsto na 111,93 poena, ali je i dalje blizu jednonedjeljnog minimuma od 111,64 boda na koji se spustio tokom noći, prenosi Tanjug.

Kurs dolara prema jenu je neznatno promijenjen i iznosi 144,55 jena za dolar, što je ispod psihološke granice linije od 145 jena otkako su japanski zvaničnici prošle nedjelje intervenisali na deviznom tržištu kupovinom jena prvi put od 1998. godine, nakon što je dolar skočio na novi 24-godišnji maksimum od 145,90 jena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *