Sjeverni tok sada curi na 4 mjesta – pronađeno je još jedno

Dodajte komentar

Novo curenje je otkriveno na gasovodima Sjeverni tok jedan i dva u Baltičkom moru, čime je ukupan broj pukotina porastao na četiri, saopštio je Komandni centar švedske obalske straže.

Gas iz gasovoda curi od početka ove nedjelje, a Danska procjenjuje da će se gasovodi isprazniti do nedjelje. Nekoliko vlada je te akcije nazvalo namjernim i sabotažom, a Finska je u srijedu napomenula da samo državni akter može biti sposoban da djeluje u takvim razmjerama.

Incident je podstakao Evropu da poveća bezbjednost energetske infrastrukture, a neke države, poput Poljske, upiru prst u Rusiju, koja vodi rat u Ukrajini i koja je smanjila dotok gasa u Evropu. Norveška je sada najveći evropski izvoznik gasa i njene najveće energetske kompanije saopštile su u srijedu da će pojačavati bezbjednost tokova.

Cjevovodi Sjevernog toka prelaze Baltičko more do Njemačke iz Rusije, prolazeći kroz morsko dno u međunarodnim vodama. Dva curenja su u ekskluzivnoj švedskoj ekonomskoj zoni, a dva u ekonomskoj zoni Danske, izvijestila je švedska novinska agencija TT. Prema Obalskoj straži, dvije oblasti koje iznad curenja u ekonomskoj zoni Švedske imaju čak 900 metara i 180 metara u prečniku.

Cjevovodi su već bili van pogona, ali svaka nada da je Kremlj možda ponovo otvorio slavine sada je propala. Policije Danske i Švedske istražuju događaje.

Rusija mjesecima smanjuje zalihe energije Evropi, upuštajući se u igru mačke i miša dok pokušava da izvrši pritisak na saveznike Ukrajine. Evropa je odgovorila tako što je napunila skladišta gasa i pokušala da nabavi alternativne zalihe.

Zasada, čini se da će ti napori biti dovoljni da Evropa preživi ovu zimu, iako će sljedeća biti upitna. Blok je prije rata dobijao oko 40 odsto gasa iz gasovoda iz Rusije, što sada iznosi oko devet odsto.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *