Porscheov IPO jedan od najvećih u istoriji Evrope

Dodajte komentar

Volkswagen priprema berzansku prodaju svog udjela u proizvođaču luksuznih automobila Porsche uoči današnjeg očekivanog IPO-a, što će biti među najvećim takvim ponudama u istoriji Evrope.

Njemački proizvođač automobila procjenjuje da bi to moglo prikupiti čak 9,5 milijardi eura, koje bi mogao iskoristiti za svoj prodor u softver, usluge te električna i autonomna vozila u skladu s promjenom fokusa globalne automobilske industrije.

“Volkswagen” je u srijedu ponudu procijenio na 82,50 eura po dionici, što je vrh mogućeg raspona. Očekuje se da će dionicama početi trgovati već danas.

Ponuda omogućuje Volkswagenu da kapitalizuje interes ulagača za Porsche, čije su pozamašne profitne marže od 15 do 20 posto na vozila kao što su sportski automobil 911 i SUV Cayenne daleko iznad jednocifrene dobiti tipične za modele automobila za masovno tržište.

Taj će prihod pomoći Volkswagenu da plati velika ulaganja u renoviranje fabrika te istraživanje i razvoj, rekao je Christian Stadler, profesor strateškog menadžmenta na Warwick Business School.

“Potreban im je novac, a elektrifikacija vozila je super skupa”, rekao je Stadler. Uz to, “posuđivati novac postaje sve skuplje” jer kamate rastu. Stadler je rekao da je Volkswagen takođe vjerovatno imao na umu uspješnu ponudu za manjinski udio u proizvođaču luksuznih automobila Ferrari 2015. godine.

Očekivana prodaja na berzi znači da je vrijednost “Porschea” u cjelini oko 75 milijardi eura, dok je 86 milijardi eura vrijednost cijelog “Volkswagena”, uključujući “Porsche” i još devet automobilskih marki u vlasništvu VW-a. .

Ta ogromna vrijednost dijelom je potvrda očekivanja da se luksuzne kompanije bolje drže tokom recesije zahvaljujući svojoj snažnoj bazi kupaca.

Američke cijene za sportski Porsche 911 počinju od 106.000 dolara.

Kompanije sa različitim tipovima poslovanja – u ovom slučaju luksuzni i masovno proizvedeni automobili – često vrijede manje u cjelini nego njihovi djelovi odvojeno, rekao je Michael Grote, profesor korporativnih finansija na Frankfurtskoj školi finansija i menadžmenta.

“Folkswagen” je stoga “želio da se riješi takozvanog konglomeratnog popusta”, rekao je Grote. “Tolika je vrijednost zakopana u ovim velikim kompanijama da svaki put kada se pojave vijesti da će se raspasti, cijena dionica raste.”

VW rival Daimler učinio je nešto slično izdvajajući svoje poslovanje s kamionima od Mercedes-Benzovog biznisa luksuznih automobila, a farmaceutska i hemijska kompanija Bayer je to takođe učinila sa svojom divizijom za poliuretane i polikarbonatne materijale, sada Covestro, rekao je.

Izgledi za automobilsku industriju su zamagljeni jer inflacija i visoke kamatne stope dovode do straha od recesije u velikim ekonomijama kao što su Evropa i SAD.

Dok će Volkswagen sa sjedištem u Wolfsburgu ostati većinski dioničar Porschea, a industrijska saradnja dviju kompanija će se nastaviti, cilj prodaje je da Porsche dobije više autonomije. Izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume ostaće na dvojnoj ulozi jer je zadržao svoju prethodnu ulogu šefa Porschea.

U sklopu ponude ulagačima se prodaje 12,5 posto Porschea u obliku dionica bez prava glasa. Kao dio transakcije, Porsche Automobil Holding SE, koji zastupa poriodic Porsche i Pih – potomke pionira automobilizma Ferdinanda Porschea, kupuje još 12,5 posto plus jednu dionicu s pravom glasa uz premiju od 7,5 posto. Taj holding je i kontrolni dioničar Volkswagena s 53 posto dionica s pravom glasa.

Njemačka kompanija je u prvoj polovini ove godine prodala 217.000 vozila samo na baterije, što je 27 posto više nego u istom periodu prošle godine, a do 2030. planira izgraditi šest fabrika baterija u Evropi.

S procijenjenih 9,5 milijardi eura, prodaja dionica Prše na berzi visoko je među najvećim evropskim ponudama dionica, iza prodaje italijanske elektroenergetske kompanije Enel 1999., procijenjene na 16,6 milijardi dolara, i Deutsche Telekoma 1996. godine. , procijenjen na 12,5 milijardi dolara, pokazuju podaci tvrtke “Refinitiv” o finansijskim tržištima.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *