Financial growth chart. 3d illustration

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a koji su – shodno turističkim rezultatima – iznad prošlogodišnjih i blizu predkriznih, očekujemo da će visoki rast crnogorske ekonomije omogućiti dodatan prostor za reagovanje na sve izazove, uz fiskalnu stabilizaciju i održivost javnih finansija kao ključne ciljeve u vođenju odgovorne ekonomske politike.

To je rečeno portalu Bankar.me iz Ministarstva finansija povodom juče objavljenih jesenjih prognoza Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

„Predviđa se rast od 3,7 odsto u 2022. i 4 odsto u 2023. godini, ali postoji velika neizvjesnost oko daljih izgleda za rast. Ključni rizici uključuju povišenu inflaciju i političku nestabilnost, od kojih obije mogu ugroziti javne investicije i odložiti reforme“, navedeno je u novom dokumentu evropske banke.

Iz MF su ovim povodom istakli da „pozdravljaju sve napore međunarodnih partnera u ocjeni aktuelnog ekonomskog stanja i budućih kratkoročnih izgleda crnogorske privrede“, uključujući i one EBRD.

„U anticipiranju predstojećih ekonomskih, energetskih i inflatornih neizvjesnosti, kratkoročni parametri crnogorske ekonomije za sada su povoljni: privatna potrošla je na visokom nivou, investiciona aktivnost se oporavlja, ekstrerna pozicija je poboljšana uz rekordan izvoz, dok je bankarski sektor visoko kapitalizovan i likvidan“, podsjećaju i dodaju da se i tržište rada postepeno oporavlja od krize i približava predpandemijskim trendovima.

„Uprkos snažnim neizvjesnostima, inflatornim pritiscima i sve većim rizicima od recesije u većini ekonomija i zemalja na tlu Evrope, crnogorska privreda u prvoj polovini 2022. godine bilježi povoljne rezultate i pozitivne makroekonomske trendove. Prema preliminarnim podacima, rast ekonomije Crne Gore za šest mjeseci iznosio je visokih 10,3 odsto dok je samo u drugom kvartalu zabilježena stopa od izuzetnih 12,7 odsto čime je Crna Gora i zvanično ostavrila najveći ekonomski rast u Evropi“, procjene su resornog ministarstva.

Smatraju i da je nedavna potvrda kreditnog rejtinga kojom su agencije potvrdile raniju ocjenu za Crnu Goru, uz zadržavanje stabilnih izgleda, „pozitivan signal za sve trenutne i potencijalne investitore, kao i za unapređenje ambijenta ulaganja od strane domaćih institucija“.

„Rejting agencije ocijenile su i snažnu otpornost stranih direktnih investicija, uz dobre rezultate u turizmu, koje će prema Standard & Poors-u opredijeliti visoku stopu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini od 4,5 odsto što je u skladu sa trenutnim preliminarnim podacima Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore od 4,7 odsto. Dodatno, ukazujemo i na prethodne izvještaje relevatnih međunarodnih institucija, prema kojima će naša zemlja u 2022. i 2023. godini biti najbrže rastuća ekonomija u regionu Zapadnog Balkana“, zaključili su iz MF.

Podsjećamo, EBRD je u novoj procjeni izgleda ekonomije Crne Gore takođe precizirao da je ona u prvom kvartalu porasla 7,2 odsto na godišnjem nivou, potrošnja domaćinstava ostala visoka zahvaljući povećanjem minimalne plate za 80 odsto, ali i istaknuto kako nedostaju investicije a uvoz se povećava.

„Direktne strane investicije, koje uglavnom dolaze iz Rusije i UAE i mahom u nekretnine, porasle su u prvoj polovini ove godine za 80 odsto u odnosu na prethodnu. Inflacija je, kao i drugdje, u Crnoj Gori povećana tokom 2022. godine zbog rasta globalne cijene hrane i energije, a pogoršana je visokim rastom plata. Stopa inflacije je u julu dostigla 14,9 odsto“, dodaje se u izvještaju EBRD, te ukazuje na dobru turističku sezonu koja bi pomogla poboljšanju izgleda državnog bilansa.

Bankar.me

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.