MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Dodajte komentar

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a koji su – shodno turističkim rezultatima – iznad prošlogodišnjih i blizu predkriznih, očekujemo da će visoki rast crnogorske ekonomije omogućiti dodatan prostor za reagovanje na sve izazove, uz fiskalnu stabilizaciju i održivost javnih finansija kao ključne ciljeve u vođenju odgovorne ekonomske politike.

To je rečeno portalu Bankar.me iz Ministarstva finansija povodom juče objavljenih jesenjih prognoza Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

„Predviđa se rast od 3,7 odsto u 2022. i 4 odsto u 2023. godini, ali postoji velika neizvjesnost oko daljih izgleda za rast. Ključni rizici uključuju povišenu inflaciju i političku nestabilnost, od kojih obije mogu ugroziti javne investicije i odložiti reforme“, navedeno je u novom dokumentu evropske banke.

Iz MF su ovim povodom istakli da „pozdravljaju sve napore međunarodnih partnera u ocjeni aktuelnog ekonomskog stanja i budućih kratkoročnih izgleda crnogorske privrede“, uključujući i one EBRD.

„U anticipiranju predstojećih ekonomskih, energetskih i inflatornih neizvjesnosti, kratkoročni parametri crnogorske ekonomije za sada su povoljni: privatna potrošla je na visokom nivou, investiciona aktivnost se oporavlja, ekstrerna pozicija je poboljšana uz rekordan izvoz, dok je bankarski sektor visoko kapitalizovan i likvidan“, podsjećaju i dodaju da se i tržište rada postepeno oporavlja od krize i približava predpandemijskim trendovima.

„Uprkos snažnim neizvjesnostima, inflatornim pritiscima i sve većim rizicima od recesije u većini ekonomija i zemalja na tlu Evrope, crnogorska privreda u prvoj polovini 2022. godine bilježi povoljne rezultate i pozitivne makroekonomske trendove. Prema preliminarnim podacima, rast ekonomije Crne Gore za šest mjeseci iznosio je visokih 10,3 odsto dok je samo u drugom kvartalu zabilježena stopa od izuzetnih 12,7 odsto čime je Crna Gora i zvanično ostavrila najveći ekonomski rast u Evropi“, procjene su resornog ministarstva.

Smatraju i da je nedavna potvrda kreditnog rejtinga kojom su agencije potvrdile raniju ocjenu za Crnu Goru, uz zadržavanje stabilnih izgleda, „pozitivan signal za sve trenutne i potencijalne investitore, kao i za unapređenje ambijenta ulaganja od strane domaćih institucija“.

„Rejting agencije ocijenile su i snažnu otpornost stranih direktnih investicija, uz dobre rezultate u turizmu, koje će prema Standard & Poors-u opredijeliti visoku stopu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini od 4,5 odsto što je u skladu sa trenutnim preliminarnim podacima Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore od 4,7 odsto. Dodatno, ukazujemo i na prethodne izvještaje relevatnih međunarodnih institucija, prema kojima će naša zemlja u 2022. i 2023. godini biti najbrže rastuća ekonomija u regionu Zapadnog Balkana“, zaključili su iz MF.

Podsjećamo, EBRD je u novoj procjeni izgleda ekonomije Crne Gore takođe precizirao da je ona u prvom kvartalu porasla 7,2 odsto na godišnjem nivou, potrošnja domaćinstava ostala visoka zahvaljući povećanjem minimalne plate za 80 odsto, ali i istaknuto kako nedostaju investicije a uvoz se povećava.

„Direktne strane investicije, koje uglavnom dolaze iz Rusije i UAE i mahom u nekretnine, porasle su u prvoj polovini ove godine za 80 odsto u odnosu na prethodnu. Inflacija je, kao i drugdje, u Crnoj Gori povećana tokom 2022. godine zbog rasta globalne cijene hrane i energije, a pogoršana je visokim rastom plata. Stopa inflacije je u julu dostigla 14,9 odsto“, dodaje se u izvještaju EBRD, te ukazuje na dobru turističku sezonu koja bi pomogla poboljšanju izgleda državnog bilansa.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *