EURIBOR na najvišem nivou od 2011.

Dodajte komentar

Vrijednost EURIBOR-a, referentne kamatne stope na međubankarskom tržištu, koja se dodatno računa na kredite s varijabilnom kamatnom stopom, juče je dostigla iznos od 1,85 odsto što je najveća vrijednost od jula 2011. godine.

EURIBOR je imao negativnu vrijednost od oktobra 2015. godine do početka juna ove godine kada je krenuo njegov rapidan rast.

U periodu od ovih sedam godina klijenti koji su uzimali kredite s varijabilnom kamatom su plaćali manje rate jer im je EURIBOR računat kao nula, od onih koji su uzeli kredite s fiksnom kamatnom stopom, ali se sada situacija promjenila.

Zbog ovog rasta EURIBOR-a rate za kredite s varijabilnom kamatom mogu porasti za 15 do 20 odsto.

Evropska centralna banka, kao i mnoge druge širom svijeta, su proteklih mjeseci povećavali referentne kamatne stope u cilju zauzdavanja inflacije, međutim to je uticalo i na rast EURIBOR-a.

Najveća vrijednost EURIBOR-a, bila je u oktobru 2008. godine kada je iznosila 5,43 odsto zbog dotadašnjeg rasta kreditiranja usljed takozvanog ekonomskog buma. Nakon toga počinju problemi u bankarskom sektoru u SAD i EU, zatim u cijelom svijetu, što je izazvalo veliku ekonomsku krizu iz 2009. godine. Već u oktobru 2009. godine vrijednost EURIBOR-a pala je na jedan odsto.

Iz Centralne banke (CBCG) početkom ovog mjeseca, kako su saopštili zbog uočavanja ovog problema i mogućnosti daljeg rasta EURIBOR-a, obavezali su komercijalne banke da do kraja septembra izrade programe zaštite klijenata koji imaju kredite s varijabilnom kamatnom stopom. Ti programi bi trebalo da omoguće da klijenti mogu preći na kredite s fiksnom kamatnom stopom ili neki kombinovani model.

Iz CBCG su naveli da je zakonom utvrđena obaveza banaka da prije zaključivanja ugovora potrošačima u pisanoj formi pruže informacije o glavnim karakteristikama kreditnog proizvoda, ukupnim troškovima kredita, kao i ostalim važnim pravnim aspektima značajnim za potrošača.

”Kroz ove programe, korisnici kredita biće na jasan i nedvosmislen način upozoreni na sve rizike koji proizlaze iz promjenjivosti kamatnih stopa. Prije zaključivanja ugovora o kreditu s varijabilnom kamatnom stopom, banke će upoznati klijente s posljedicama eventualnog daljeg rasta EURIBOR-a, pa će oni biti u prilici da procijene da li je predloženi ugovor o kreditu prilagođen njihovim potrebama i finansijskom stanju”, navedeno je tada iz CBCG.

Prema podacima kreditnog registra CBCG, ukupno odobreni krediti s varijabilnom stopom na dan 31. 7. 2022. godine iznose 846,1 miliona eura i čine 28 odsto ukupnih kredita.

Ovo znači da je svaki četvrti odobreni kredit s varijabilnom kamatnom stopom, i da će im iznos rata rasti zajedno s EURIBOR-om.

Najveća stopa varijabilnih kredita je kod stambenih kredita gdje učestvuju sa 62 odsto.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *