Dolaskom Liz Truss sa britanskih tržišta izbrisano pola biliona dolara

Dodajte komentar

Dolaskom Liz Truss na mjesto premijerke Ujedinjenog Kraljevstva, tržišta akcija i obveznica izgubila su najmanje 500 milijardi dolara ukupne vrijednosti. Povjerenje ulagača osjetno je poljuljano zbog odluka premijerke o smanjenju poreza u budžetu.

Premijerka Truss je preuzela upravljačko mjesto u državi u vreme kada je britanska privreda već vodila bitku s recesijom, a potezi njene vlade u vezi s fiskalnom politikom dodatno su podgrijale zabrinutost oko inflacije i rasta zaduživanja, u vrijeme kada kamatne stope ubrzano rastu. Uslijedila je lančana reakcija unakrsne rasprodaje imovine i izazvala snažan pad funte, što je pak podstaklo razgovor o brzoj akciji Bank of England (BOE).

“Zabrinutost zbog privreda izgleda u Britaniji i smera kojim se premijerka Truss i njena administracija kreću dovela je do opšteg pada povjerenja” izjavila je Susannah Streeter, viša analitičarka u Hargreaves Lansdownu. “Optimizam bi mogao vratiti samo zaokret u politici koji se odnosi na smanjenje potrošnje, ali se čini kako nije izgledno da će vlada promijeniti stav”, zaključila je.

Otkako je premijerka Truss 5. septembra potvrđena za čelo britanske Konzervativne stranke, indeks FTSE 350 izgubio je više od 300 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Indeks FTSE 350 sastavljen je od akcija izvoznika unutar indeksa FTSE 100 i akcija britanskih kompanija unutar indeksa FTSE 250. Prema podacima koje je Bloomberg prikupio, i indeks državnih obveznica Ujedinjenog Kraljevstva izgubio je više od 160 milijardi funti (oko 181 milijardi eura). Stopa desetogodišnjih državnih obveznica porasla je za više od jedan postotni bod i u odnosu na 2010. godinu, premašivši četiri odsto.

“Pustite prognoze inflacije, usresredimo se na privredni rast. To je otprilike bilo jedino što je britanska vlada napravila. Prinosi na obveznice nastaviće rasti i poništiti veliki dio pozitivnog ekonomskog kretanja usled smanjenja poreza”, izjavila je u intervjuu Seema Shah, glavna strateginja u Principal Global Ivestorsu.

Bloombergov indeks za praćenje hartija od vrijednosti pao je na najniži nivo od marta 2016 godine. Naime, investicione obveznice denominirane u funtama izgubile su 29 milijardi dolara, što je prouzrokovalo njihov pad. Istraživanja su pokazala kako 90 odsto britanskih kompanija ima udeo u najrizičnijim obveznicama, pa je njihova tržišna vrednost pala za 1,4 milijarde dolara.

Državne obveznice Ujedinjenog Kraljevstva u utorak su imale blagi oporavak, a funta se počela kretati prema svom najvećem rastu u posljednjih nekoliko mjeseci. Čini se da će vlasnici obveznica pre posegnuti za rasprodajom druge imovine, odnosno vjerovatno će zadržati obveznice do dospeća, prije nego se odluče za prodaju.

Kada je riječ o akcijama, upitno je hoće li u ovoj godini nadmašiti rezultati indeksa FTSE 100, čemu su zaslužni izvoznici koji su dio ovog indeksa. Indeks Stoxx 600 zabeležio je pad od 20 odsto, a FTSE 100 pad od oko 5 odsto u ovoj godini, uz blagi opravak ovog mjeseca.

“Daleko od toga da je Ujedinjeno Kraljevstvo sigurno za investitore, trenutno više liči na divlji zapadu”, izjavio je Danni Hewson, finansijski analitičar AJ Belle.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *