Vojinović: Odluka o gašenju Montenegro Airlines-a bila iznuđena

Dodajte komentar

Kriza u avio industriji nije prevaziđena, i kompanije se, od situacije uzrokovane pandemijom, neće oporaviti još najmanje dvije do tri godine, ocijenio je urednik portala Tango Six, vazduhoplovni analitičar, Petar Vojinović, u emisiji “Takulin” Gradske RTV.

Dodaje da je pregled gubitaka mješovit, te da se razlikuje u avio grupama u koje spadaju avio kompanije, i avio udruženja kojima pripadaju aerodromi.

“Crvenilo u bilansima će svakako potrajati, što ne znači da će nužno doći do poskupljenja avio karata. Low cost avio kompanije su uslovile niže cijene i avio kompanije ne mogu ići u poskupljenje onoliko koliko bi željele. Za očekivati je da se cijene karata i spuste u vansezoni”, objašnjava Vojinović.

Odluka o gašenju Montenegro Airlines-a, smatra Vojinović, je bila iznuđena.

“Posljednjih godina poslovne performanse MA su bile odlične, ali je došlo do čudne kombinacije, i saznanja nove vlasti da način finansiranja nedostatka kapitala, koji je potreban za operacije nacionalne avio kompanije, nije po pravilima evropske komisije. Poslovne kompanije je veoma teško restartovati i to je bio najveći problem, pa se željelo napraviti nešto novo. Interpretiralo se da se mora uvesti u stečaj i to je urađeno relativno brzo, ali je cijela priča ostala ista”, kazao je Vojinović.

Ističe da su državama potrebne nacionalne avio kompanije, ali da TO Montenegro nije opravdao očekivanja.

Osvrnuvši se na dva crnogorska aerodoroma, Vojinović smatra da je potrebno dati ih na koncesiju.

“Aerodromi uvijek odlično zarađuju, i to je profitabilan biznis. Kako se turizam razvija potrebno ih je modernizovati, ali je opet za to neophodno zaduživanje. Svaki aerodrom u regionu je pod koncesijom, to su mahom globalne mega kompanije koje su na berzi i mogu da podnesu izvjesne gubitke, što je pitanje da li bi država mogla finansirati iz svog budžeta”, kazao je Vojinović.

Zaključuje da su Aerodromi Crne Gore, pored korone došli i u problem promjene vlasti, što njihovu situaciju čini kompleksnom, ali treba imati u vidu da male države mogu koncesijom taj problem da riješe za duži period.

Izvor: Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *